Orosz gázt tárolnának Magyarországon

Gázt hozna tárolni Magyarországra az orosz partner – erről tárgyalt tegnap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Anatolij Janovszkival, Oroszország helyettes energiaügyi miniszterével. A Napi Gazdaság információi szerint körülbelül 500 millió köbméter fűtőanyag érkezhet, célja pedig az európai szállítások biztosítása lenne a téli időszakban.

Az orosz helyettes energiaügyi miniszterrel, Anatolij Janovszkival tárgyalt tegnap Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Budapesten – erősítették meg a lap értesülését a minisztériumhoz közel álló források.

Úgy tudják, a felek elsősorban arról egyeztettek, hogy az orosz partner nagyobb mennyiségű földgázt helyezne el a magyarországi tárolókban. Információink szerint így körülbelül félmilliárd köbméter fűtőanyag kerülhet még a tél előtt a hazai létesítményekbe.

A négy, ma már teljes mértékben állami tulajdonú tárolóba (Zsana, Hajdúszoboszló, Kardoskút és Pusztaederics) naponta összesen 32 millió köbméter gáz helyezhető el. Vagyis az említett 500 millió köbméterrel számolva, a mennyiség betárolásához legalább 15-20 nap szükséges.

A tárolók az elérhető adatok szerint készen is állnak a gáz befogadására, mivel töltöttségük jelenleg 43,8 százalékon áll, és az elérhető 4,2 milliárd köbméter kapacitásból eddig mindössze 2,2 milliárd köbmétert kötöttek le a kereskedők. ( A magyarországi ellátásra ez egy esetleges gázválság esetén is elegendő lenne, mivel a hazai fogyasztás tavaly már a 9 milliárd köbmétert sem érte el.)

A Magyarországon tárolt gázzal az orosz fél célja az lenne, hogy az Ukrajnán keresztül a téli időszakban esetlegesen akadozó tranzit ellenére el tudja látni európai vevőit kellő mennyiségű fűtőanyaggal.

forrás: energiaoldal.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.