Orosz forrás: a koppenhágai klímacsúcson írhatják alá az új START-szerződést

Oroszország és az Egyesült Államok a koppenhágai klímacsúcson írhatja alá a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződést – közölte a dán fővárosban az éghajlatváltozásról tartott nemzetközi értekezlet programját ismerő orosz illetékes.

Az Egyesült Államok és Oroszország elnökei a hét végén részt vesznek a koppenhágai csúcstalálkozón. Az atomfegyverek csökkentéséről szóló megállapodás aláírása a korábbi feszültségek enyhüléséről tanúskodna.
Dmitrij Medvegyev orosz elnököt Koppenhágába elkíséri Szergej Lavrov is. Az orosz illetékes szerint a külügyminiszter nem utazna a dán fővárosba, ha Oroszország nem bízna abban, hogy itt Barack Obamával aláírhatják a START-szerződést.
Lavrov december 9-én azt mondta, hogy “a szerződés rövidesen aláírják”, de további részleteket nem közölt. A Fehér Ház kedden a kijelentést nem kívánta kommentálni.
Az 1991-ben aláírt START-1 szerződés, a történelem legjelentősebb atomfegyverzet-csökkentési megállapodása december 5-én járt le. A felek a lejártával egy időben közölték, hogy érvényben lévőnek tekintik mindaddig, amíg alá nem írják, illetve amíg nem ratifikálják a fegyverkészletek további csökkentéséről szóló megállapodást. Az új START-szerződés a hordozóeszközök és a – főleg nukleáris – robbanótöltetek számának további csökkentését irányozza elő.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.