Kutatók laboratóriumi körülmények között sikeresen reprodukálták a fotoszintézis egy kulcsfontosságú folyamatát. Munkájuk kiapadhatatlan energia- és hidrogénforrást ígér.

Örök üzemanyag, ingyen?

Kutatók laboratóriumi körülmények között sikeresen reprodukálták a fotoszintézis egy kulcsfontosságú folyamatát. Munkájuk kiapadhatatlan energia- és hidrogénforrást ígér.

Az ausztrál nemzeti egyetem kutatói létrehoztak egy olyan fehérjét, amely fény hatására elektromos impulzust bocsát ki. A fotoszintézis alapkövének tekintett jelenség forradalmasíthatja az energiaszektort. “Most első ízben sikerült lemásolnunk ezt az elsődleges, napfény által táplált, energiatermelő organizmust. Ezzel soha nem látott lehetőségek egész sora nyílhat meg az emberiség előtt, a hatékony energiatermeléstől kezdve a hidrogén előállításáig.”

A Dr. Kastoori Hingorani és Ron Pace professzor által vezetett kutatás során a legtöbb élő szervezetben megtalálható ferritin nevű fehérjét módosították. Ennek (nevéhez illően) a vas tárolása az elsődleges feladata, ám a kutatók a vasat mangánra cserélve, a fehérjét fényérzékeny pigmenttel kiegészítve a fotoszintézis vízbontó környezetére hasonlító struktúrát hoztak létre. Az így módosított ferritinben fény hatására egyértelműen megindult az elektronok áramlása.

A következő lépés, hogy a fehérje génállományának módosítását egy baktériumra bízva automatizálják, és onnantól kezdve nincs más dolgunk, mint vizet és napfényt biztosítani – ebből pedig bőségesen akad Földünkön.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.