Origamiként összehajtható napelemek

Könnyebben fellőhető napelemeken dolgoznak a BYU tudósai.Még 45 évvel az Apollo 11 után sem egyszerű dolog az űrbe felküldeni valamit.

A méret, súly és az ár nagyon fontos szempontok, ezért néhány kutató az origami felé fordult, hogy összehajtható napelemet tudjon készíteni. Két éves munkájuk eredménye egy olyan napelem, melynek átmérője összehajtva 2.7 méter, kinyitva pedig 25 méter. A képeken az 1/20-ad arányú kicsinyített makettje látható.

A napelem megépítéséhez a tervezők, Shannon Zirbel és Larry Howell professzor a Birgham Young Egyetemtől és Brian Trease a NASA Jet Propulsion Laboratóriumától a híres origami-szakértő, Robert Lang segítéségét kérték. Az csapat egyik legnagyobb nehézségük az volt, hogy a napelemek nem olyan vékonyak, mint a papír. „Sok mindent újra kellett gondolnunk a designnal kapcsolatban, mivel az elem vastagsága minden egyes hajtással nagyobb lesz” – mondta el Trease egy sajtókonferencián.

forrás: pcworld.hu

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).