Óriások vállán nyugszik a szélenergia jövője

A hazánkban működő 172 szélerőmű összesen 329 megawatt energiát tudna előállítani, de a széljárás változékonysága miatt a leadott energiamennyiségben nagy ingadozások vannak. Most például 50 megawattnál is kevesebbet termelnek a rotorok.

Jelentősen növelni lehetne a szélerőművek hatékonyságát, ha a mostaniaknál sokkal magasabb tornyokat és nagyobb rotorokat használnánk. Most a legnagyobb turbináink csak 3 megawattosak, de már készülnek azok a monstrumok, amelyekkel ennek a sokszorosa is előállítható. Az amerikai Blade Dynamics olyan szénszálas lapátokat gyárt, amelyeket több darabból állnak, és ennek köszönhetően hagyományos kamionokkal is az építkezés helyszínére szállíthatók. Ezek a 48 méteres lapátok pedig csak az első lépésnek számítanak a 90-100 méteresek felé, amelyek már képesek akár 10-12 megawattot is termelni, írja az index.hu.

Ennél is komolyabb szélenergiai projektre készül a szintén Egyesült Államokbeli Solar Wind Energy. Betonból építene fel egy 685 méteres kéményt, amely beszívja a forró sivatagi levegőt, és a hozzákevert párától süvítő szél kerekedik. Előzetes becslések szerint ezzel a módszerrel nagyjából 1,25 gigawatt energia állítható elő, ami több, mint amire egy atomerőmű képes. Az erőmű megépítésének 900 millió dolláros költsége elsőre soknak tűnhet, de az USA-ban éppen most építenek egy atomreaktort 14 milliárd dollárból, amihez képest ez aprópénz.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.