Óriási menekülthullám fenyegetheti Ázsiát a klímaváltozás miatt

Az egyre erősödő klímaváltozás miatt Ázsiának szokatlanul nagy menekülthullámra kell felkészülnie a jövőben egy jelentés szerint: emberek milliói hagyhatják el otthonukat, hogy országon belül vagy a határokon túl új menedéket találjanak.

“Egyértelmű, hogy Ázsiát és a Csendes-óceán térségét érinti leginkább a klímaváltozás” – olvasható az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) kutatóintézetének tanulmányában. Ez a régió különösen veszélyeztetett a magas népsűrűség és a fokozott környezeti rizikó miatt. Az intézet szerint a Föld felmelegedésének következményei “mindeddig ismeretlen mértékű népesség-eltolódást” idézhetnek elő az elkövetkezendő évtizedekben. A jelentés felszólítja az ázsiai kormányokat, hogy tegyenek előzetes intézkedéseket a várható menekülthullámok kezelésére. Erre a klímaváltozás megfékezésére irányuló nemzetközi erőfeszítések ellenére is szükség van – olvasható a tanulmányban.

“A kormányok még nincsenek felkészülve, ezért készíttette az ADB a tanulmányt. Még nem jött létre a nemzetközi összefogásnak az a mechanizmusa, amely segítene megbirkózni a klímaváltozás által előidézett menekülthullámokkal” – közölte Bart Edes, a manilai székhelyű bankvezetője. A katasztrófák járványtanát kutató központ (CRED) adatai alapján a tavaly természeti katasztrófát szenvedett 207 millió ember 89 százaléka ázsiai volt. A kutatók szerint katasztrófák tekintetében az elmúlt év az egyik legrosszabbnak számított a korábbi időszakokhoz képest. Kínában a tavalyi áradások és földcsuszamlások 18 milliárd dolláros (3569 milliárd forintos), míg a pakisztáni árvízkatasztrófa 9,5 milliárd dolláros (1883 milliárd forintos) anyagi kárt okozott.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.