A Csendes-óceánnal, a kaliforniai Alamedánál kezdődhet hamarosan a Föld vizeinek megtisztítása a felszínen úszó, majd szennyező mikroműanyaggá bomló hulladéktól.

Óriás uszály tisztítja a Csendes-óceánt a műanyagtól

A Csendes-óceánnal, a kaliforniai Alamedánál kezdődhet hamarosan a Föld vizeinek megtisztítása a felszínen úszó, majd szennyező mikroműanyaggá bomló hulladéktól.

A The Ocean Cleanup néven futó programot már 5 éve tervezik és szeptember 8-án fogják a prototípusát vízre bocsátani, ami rögtön az évek során fogalommá váló nagy csendes-óceáni szemétfoltot fogja célba venni. A System 001 névre hallgató uszály 600 méter széles területen fogja szűrni a vizet és havi 5 tonna műanyagtól fogja megtisztítani a Csendes-óceánt. Boyan Slat holland feltaláló 18 évesen tervezte az első prototípust. Tervei szerint 5 éven belül 50%, 2040-re pedig 90%-os hatékonysággal tisztítaná meg a Csendes-óceánt a gép.

A The Ocean Cleanup csapata szeretne időt hagyni a System 001 adatainak kiértékelésére, de közben hangsúlyozzák, hogy sietniük kell, mert az már jelenleg is ismert, hogy milyen katasztrófákhoz vezethet a vízen lebegő több tonna műanyag. A World Economic Forum felmérése szerint például 2050-ben több műanyag lehet az óceánokban mint hal.

A csapat oldala szerint addig kell a műanyagot eltávolítani, amíg még érintetlen és nagyobb darabokban van jelen, nem amikor apróbb darabokra bomlik szét, és veszélyes mikroplasztikká válnak, ami mérgező anyagként bekerülhet a táplálékláncba. A System 001 teljes költsége 21 millió euró körül van, amiben benne van a tervezés, fejlesztés, gyártás, valamint az első évben a működtetése és megfigyelése. A cég a későbbiekben a kihalászott műanyag újrahasznosításából szeretne forrásokhoz jutni. Terveik szerint saját termékeket dobnának piacra, aminek megvásárlásával lehetne támogatni az óceán tisztítását. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.