Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Óriás paradicsomtermesztő üvegház termálvíz fűtéssel Turán
Tudj meg többet: Geotermikus energia

Óriás paradicsomtermesztő üvegház termálvíz fűtéssel Turán

Európa majdani legnagyobb, termálvízzel fűthető paradicsomtermesztő üvegháza mellé feldolgozó-üzemet is épít Turán a projektet finanszírozó Sugár Holding, miután a vártnál bővebb hozamban tör felszínre a termálvíz.

Miszori László, a beruházó cég ügyvezetője elmondta, hogy a 7,4 milliárd forintból megvalósuló óriás “paradicsomgyár” egy szárítóüzemmel egészül ki, ugyanis az előzetesen becsültnél nagyobb mennyiségben nyerhető ki energiatermelés céljából a 130 Celsius fokos termálvíz. “Ennek eredményeként több munkahely jöhet létre a térségben, és a tervezettnél nagyobb bevétel folyhat be” – jelezte, hozzátéve, hogy az évi 8-10 ezer tonna paradicsomtermés egy részét befőttes üvegekbe töltve, aszalt formában magasabb áron értékesíthetik majd. A módosított tervek szerint a jövő héten induló és 2012 közepén befejeződő projekt évi 2,7 milliárd forint forgalmat eredményezhet, és több száz embernek ad majd munkát. A 12 focipálya nagyságú üvegház és a hozzá kapcsolódó szárítóüzem 1,8 milliárd forintos állami támogatásban részesül azzal a céllal, hogy mintául szolgálhasson hasonló projektekhez, elsősorban Heves és Szabolcs megyében – mondta Miszori László.

 
A termálvízen alapuló üvegházi zöldségtermesztés a kormány vidékfejlesztési stratégiájának egyik kulcseleme. A turai modell néven emlegetett projekt lényege, hogy környezetbarát módon, egy óriás zárt rendszerként működik majd. A mélyből feltörő forró vizet a természet adta ingyen hő hasznosítása után egy másik fúrt kút révén visszapréselik a 2.100 méter mélyen húzódó kőzetrétegbe. Ezáltal a felszín alatti értékes vízkincs egyensúlya megmarad, és a termálvízzel a környezetre veszélyt jelentő ásványi anyagok sem kerülnek a talajba vagy folyókba – amit az uniós szabályok is tiltanak. Miszori László tájékoztatása szerint ha a paradicsomüzem beválik, akkor helyben egy második ütem keretében üvegházi paprika előállítására rendezkednek be, később pedig a padlizsán, az uborka kerülhet sorra. Hollandiában a leendő turainál is nagyobb üvegházak működnek, de azokat a termálvíznél drágább földgázzal fűtik, pedig a termesztés költségeinek csaknem felét az energiaellátás emészti fel. Ezért a turai paradicsom a kedvezőbb ára miatt is versenyképes lehet a külpiacon – húzta alá a szakember. Az óriás beruházás nemcsak Turán, hanem az egész Galga-menti térségben meghozhatja a fellendülést – jelentette ki Szendrei Ferenc, a Pest megyei város polgármestere az MTI-nek. “A többlet pénz a helyi infrastruktúra fejlesztését is lehetővé teszi, például juthat forrás a régóta esedékes városi piac korszerűsítésére is” – jelezte a polgármester.

Ajánlott tartalom

Ingyen telepítenek napelemes rendszereket az olasz háztartások

Az olasz kormány 55 milliárd eurót (60 milliárd USD) különített el az Újraindítási rendeleten keresztül, Gazdasági Ösztönöző Intézkedések formájában megvalósuló ösztönzések céljára, hogy segítse az ország gazdaságának a Covid-19 miatti leállítás utáni lassú helyreállítását.