Orbán: rugalmas gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal

Rugalmas, akár időben is meghosszabbítható gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a HírTV Magyarország élőben című műsorának nyilatkozva szerda este, a Fidesz-KDNP közös mezőkövesdi frakcióülése előtt. Beszélt arról is, hogy a képviselőktől egyebek mellett az egészségügy, az oktatás és a gyermekellátás rendszerének átalakításával kapcsolatos szempontokat vár az évadnyitó tanácskozáson.

A kormányfő szerint az idén kifutó magyar-orosz gázszállítási megállapodás helyett Magyarország olyan szerződést szeretne kötni, amely figyelembe veszi azt is, hogy nem tudni, hogyan alakul közép- és hosszú távon az olaj és a gáz ára.

Orbán Viktor szerint a rugalmas megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn.

Van egy másik veszély is – folytatta -, mert az Európai Unió olyan energiauniót akar létrehozni, amely szintén közvetlen kihívást jelent a magyar rezsicsökkentésnek. Két irányban kell megvédenie a magyar háztartások pénzügyi helyzetét: Oroszország felől az energiaellátás szempontjából, és az uniós szabályozás felől, amely vissza akarja szorítani az állami ármeghatározás szerepét – fejtette ki.

Szólt arról is, hogy egy kiéleződő Európai Unió-Oroszország viszonyrendszerben Magyarországnak hangsúlyt kell arra helyeznie, hogy Oroszországgal a lehető legkorrektebb, legkiegyensúlyozottabb kapcsolat legyen és maradjon fenn. Ezért hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt is Budapestre – mondta.

Kiemelte, hogy a magyar külpolitikai stratégiát kihívás érte az orosz-ukrán konfliktus miatt. “Tartós biztonságot, nyugalmat és békét akarunk Magyarország számára” – jelentette ki, kifejtve: két olyan hatalom – Németország és Oroszország – van hosszabb távon, nagy erőkkel jelen Közép-Európában, amelyekkel baráti, kiegyensúlyozott, korrekt, kölcsönös előnyöket kereső kapcsolatrendszerre kell törekedni. Hozzátette: az amerikaiak fontosak, de hogy mikor milyen súllyal vannak jelen egy térségben, az mindig az amerikai belpolitika függvénye.

A miniszterelnök szerint a magyar külpolitikai stratégia kizárólag a nemzeti érdekre épít, amely figyelembe veszi a NATO- és európai uniós tagságot is.

A kormányfő, a Fidesz elnöke az interjúban “erős javaslatnak” minősítette az általános iskolai oktatás kilenc évre bővítését. “Nem kötelezném el magunkat ezen a frakcióülésen a megoldás mellett, én rendeléseket szeretnék felvenni a frakciótól, azt szeretném világosan hallani”, mik az elvárások, a célok – fogalmazott.

Hozzátette, a megvalósításhoz idő, sok egyeztetés szükséges, össze kell hangolni az érdekeket, meg kell nyerni a szülőket, gyerekeket, pedagógusokat.

Orbán Viktor az egészségügyről azt mondta – utalva a mintegy 500 milliárd forintos fejlesztésekre és az intézményi átalakításokra -, hogy a “hardver megvan, a szoftvert” szeretné most már látni, olyan népegészségügyi programokat, amelyek eredményt hoznak, s a mindennapokban igazolódnak vissza. Kitért arra is, hogy az egészségügytől nem válik el sem a kultúra-, sem a sportfinanszírozás, az egészséges életmódot szeretnék finanszírozni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az egészségügyben a magánszektornak van helye, de nem veheti át az állami ellátást és nem lehet közpénzt a rendelkezésére bocsátani. “Állami tulajdonban lévő, államilag működtetett, minden magyar ember számára elérhető és jó színvonalú egészségügyre van szükségünk” – mondta, hozzátéve, hogy aki szeretne ezen felüli szolgáltatáshoz jutni, annak meg kell fizetnie, az állam pedig tudja támogatni adókedvezményekkel, szabályozással.

A reklámadóval összefüggő módosításokat firtató kérdésre Orbán Viktor azt felelte: egyelőre semmit sem vizsgáltak felül. Az érintett cégek bepanaszolták Magyarországot Brüsszelnél, a bizottság pedig eljárást helyezett kilátásba – ismertette, jelezve: nem zárkóznak el semmitől, egy fontos szempontja van a kormánynak, hogy az adóból származó bevétel összege nem csökkenhet.

A bevándorláspolitikával kapcsolatban arról beszélt: a vita nem a politikai üldözöttekről, hanem a megélhetési bevándorlók körül van az EU-ban. Az uniós szabályok szerinte kifejezetten lazák, ésszerűtlenek és “csábítanak a kijátszásra”. Mivel rövid időn belül nem várható egységes stratégia, ezért nem szabad megvárni az uniós döntéseket, “amit lehet, magunknak el kell végezni” – fogalmazott.

A kormányfő kiemelte azt is, hogy “európai szintre emelik” az ukrán válsággal összefüggő besorozásokat, mert nemcsak a kárpátaljai magyarságok érinti, élnek ott bolgárok, románok is.

A miniszterelnököt kérdezték Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával kapcsolatban a gazdasági együttműködésről is. Orbán Viktor példátlanul sikeresnek minősítette a gazdasági kapcsolatokat, s jelezte: mindketten elkötelezettek az együttműködés ilyen magas szintje, sőt további növelése mellett. Ez konkrét dolgokat is jelent, de ez már nem a kettejük közötti megbeszélés témája, hanem befektetői, szakértői megbeszélések kérdése – tette hozzá.

A miniszterelnök a veszprémi időközi választással kapcsolatban azt mondta: az előttük álló három és fél évben nem nagyon lát olyan feladatot, ahol kétharmados kormánypárti többségre van szükség. Egyetlen ilyenként említette, hogy küld-e Magyarország Kurdisztánba a németekkel és az oroszokkal közösen az ottani katonai tábort fenntartani, őrizni képes katonai csapatot. Ebben úgysem szabad a kormánynak egyedül döntenie, egy ilyen ügyben törekedni kell a teljes körű konszenzusra – tette hozzá. A kétharmadra utalva azt is mondta: “nem is ezen a szemüvegen keresztül nézem a veszprémi választást, hanem meg akarjuk tartani az ott élők bizalmát”.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.