Opel Ampera-teszt

Izgalmas dolog valami újjal ismerkedni, most éppen a villanyautózással. Segítségképpen az Opel benzinmotort is épített az elektromos Amperába, hogy ne maradjunk nafta nélkül az út szélén, de a legjobb hatásfok eléréséhez keményen taktikázni kell, és még akkor sem biztos, hogy ma megéri ennyi pénzt áldozni a jövő technikájára. Egy panellakó naplója.

Első találkozásunk a General Motors Év Autójának választott újdonságával zökkenőmentes volt, Koncz Dávid kollégánk kertes ház tulajdonosként lecsapott a Chevrolet Voltra és az utolsó amperig kiaknázta a technika előnyeit. Második körben a testvérmodell Opel Ampera nekem, panellakónak jutott, akinek álmai családi háza egyelőre még csak tervekben létezik. Kipróbáltam, hogyan éli meg a találkozást a jövővel egy türelmetlen környezetvédő. A Volt/Ampera páros a GM ígéretes lépése a jövő felé. Egy bizonytalan időszakban született, amikor égető szükség volt egy nagy dobásra, ami kihúzza a céget a csávából és megmutatja a világnak – főleg a japánoknak -, hogy Amerika még nem csúszott le arról, hogy otthont adjon a jövő autójának. Az autónak, ami nem hibrid és nem konnektoros villanyautó, hanem ezek életrevaló keveréke. Egy alsó-középkategóriás kocsi egy nagy és egy kicsi villanymotorja, mellette egy hatótávolság növelő, kis benzinmotorja.

Az esetek döntő többségében a kerekeket a két villanymotor hajtja, a benzinmotor szükség esetén állandó fordulaton járva áramot termel, de nagy tempónál egy kuplung segítségével mégis képes közvetlenül bekapcsolódni a hajtásba. Egyszerűen azért, mert így gazdaságosabb, mintha további áttételeken keresztül tenné. Az autó lelke a T-alakú, lítium-ion akkumulátorcsomag, egyszerre minden jó és rossz okozója, hiszen segítségével helyi szennyezés nélkül, olcsón lehet autózni, viszont miatta 1,7 tonnára nőtt az önsúly és majdnem duplájára a vételár. Az eredeti elképzelés szerint az Amperának mindig elektromosan célszerű haladnia a legjobb eredmény eléréséhez. Hiába fordítja az akkuk töltésére a gördülési és a fékezési energiát, az nem elég, mindenképpen nekünk kell feltölteni, sőt 0°C alatt és +30°C felett célszerű a töltőn hagyni az optimális akkuhőfok szinten tartásához. Egy garázsban nem lenne gond, de nem tűnik valami jó ötletnek a hatodikról leengedni a hosszabbítót, úgyhogy marad az utcai töltő, amiről tudjuk, hogy nem a legrugalmasabb megoldás. Mégis mi szól ma az Ampera mellett?

Hogy néz ki?
Például a külseje. A Volt sem volt rossz, de az Opel mostanában úgy belejött a formatervezésbe, hogy muszáj volt a saját képére formálnia. Ez nagyon jól sikerült, ugyanazt a vagány arcot kapta, mint a Zafira a zseniális bumeráng alakú ívvel az orrán, amely összeköti a fényszórókat a ködlámpákkal. Az Opel sportosabb és stílusosabb lett, a Chevyn már bevetett formai játékot ide is átmentették, a lőrésszerű ablakokat kívülről egy fekete betét segít optikailag megnövelni. Milyen kár, hogy mindezekből semmit sem lehet észrevenni fekete fényezése miatt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.