Önmegsemmisítő csomagolás

Jól emlékszem még a 60-as évek végére, amikor is Pesten feltűntek az első műanyag reklámszatyrok. A Herzmansky vagy a Gerngross – Bécs két legelegánsabb áruháza – szatyraival sétáló nő után nem a csinos lába, hanem a műanyag zacskója miatt fordultak meg a népek…

Ma már a kutyát sem érdeklik e tasakok, legfeljebb csak azért, mert örök életű szemétként hagyjuk ezeket utódainkra. Ezért keltett nem kis érdeklődést az a magyar fejlesztés, amelynek eredménye a politejsavból (PLA) készülő, komposztálható bio-csomagolóanyag, írja a szabadfold.hu. A fejlesztő az Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter keretében létrejött Biopackpro Csomagolástechnikai Projekt Kft.

Kezdjük az elején: mi az a klaszter?

A kérdésre elnökük, Halmos László válaszol. A klaszter független vállalkozások együttműködése, területileg vagy iparágilag szerveződve. A mi klaszterünkben 27, a csomagolástechnikában érdekelt cég van, közülük hatan alapították a Biopackpro nevezetű projektcéget, amely kifejlesztette és gépi feldolgozásra is alkalmassá tette ezt a lebomló, és ezért környezetbarát csomagolóanyagot. Gondoljon bele: csak Magyarországon évente 30 ezer kamionnyi PET-palack kerül forgalomba, amelyek 10 ezer hónap alatt bomlanak le.

Mit tud az új csomagolóanyag?
A neve PLA, vagyis politejsav. Kukoricából vagy búzából kinyert tejsav polimerizációjával jön létre, granulátum formájában. Mi azon dolgoztunk, hogy az életünket beborító műanyag termékeket helyettesítsük egy önmagától lebomló, ám azokkal egyenértékű anyaggal. Vagyis nem me¬chanikus másolásról van szó, azaz nem a palack, kupak, láda, tányér formáját másoljuk, hanem a funkcióját másoljuk egy új anyaggal. Ehhez alkalmassá kellett tenni a PLA-t gépi feldolgozásra, illetve meg kellett találni azokat az adalék anyagokat, amelyektől a lebomlási ideje nem hosszabbodik, de – például – hőálló lesz. Amerikában bő 300 millió embernek jó a mindenütt látható barna papírzacskó, ott abba csomagolnak… A papírzacskó cellulózból készül, amely ugyancsak nem bomlik le. Néhányszor ugyan újragyártható, de a végén mégiscsak ott marad egy környezetszennyező anyag.

Mikortól lesznek kaphatók a lebomló csomagolóanyagból készült termékek?
A tervezet első fele véget ért: mindent tudunk a PLA feldolgozásáról. Most ismét pályázni fogunk, hogy az első szakaszban megszerezett tudást gyakorlatban is hasznosítani tudjuk. Vagyis: mintegy 800 millió forintos költséggel kívánunk építeni egy saját üzemet, ahol beindulhatna a PLA gyártása. Egyelőre, mint minden újdonság, ez is meglehetősen drága, de ha elterjed, ha mellénk állnak a zöld szervezetek, és nem utolsósorban a háztartások, akkor nagyon gyorsan versenyképes áron tudjuk kínálni a magától lebomló csomagolóanyagot.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.