Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Önmagát fűtő ház
Tudj meg többet: Passzívház
Az ország első "zöld főiskolája" szera Syma csarnokbeli Educatio Nemzetközi Szakkiállításnak, ahol egy úgynevezett passzívház (magát energiával szinte teljesen önerőből ellátó lakóház) makettjével szerepelnek.

Önmagát fűtő ház

Az ország első “zöld főiskolája” szera Syma csarnokbeli Educatio Nemzetközi Szakkiállításnak, ahol egy úgynevezett passzívház (magát energiával szinte teljesen önerőből ellátó lakóház) makettjével szerepelnek.

A passzívház nemcsak energiatakarékos, hanem önmaga állítja elő az energiát. Részben napkollektorok vagy elemek segítségével, részben pedig oly módon, hogy a házban élők maguk “termelik” a hőt. Ha 2-3-4, 37 fokos testhőmérsékletű ember tartózkodik egy szobában, az hamar felmelegszik. Mindez csak akkor működik, ha tökéletes a szigetelés – magyarázta a rektorhelyettes.

A főiskola küldetésének tekinti az ökológiai gondolkodás elsajátítását. Mára az alternatív energiahasznosítás területén az ország meghatározó, nemzetközileg is elismert kutatóbázisa lett – tájékoztatta az MTI-t Dinya László. A szombat délután 5-ig nyitva tartó kiállításon a látogatók tájékoztatást kaphatnak a csaknem 50 éves hagyományokkal rendelkező főiskola szakjairól, a programokról, az ott működő kiegészítő szolgáltatásokról. A passzívház koncepciója a nyolcvanas évek végén Svédországban és Németországban született. Az első ilyen energiatakarékosan működő házat 1990-ben építették a németországi Darmstadtban.

A fogalom Magyarországon is ismert, tavaly Budapesten építészek tartottak erről fórumot a Műegyetemen. Külföldi és magyar szakemberek több oldalról taglalták a témát, elhangzottak építészeti, ökológiai és szociális-gazdasági értékelések is. A napkollektoros megoldáson kívül – vagy azzal kombinálva – ismert a talajból, illetve a talajvízből nyert energia is.

Ajánlott tartalom

Kinek kell fizetni napelemadót?

2017 óta lézetik az adóforma, de összege nulla forint.