Önfenntartó menedékház

Egy igazán különleges, 95 százalékban önfenntartó menedékházat tanulmányozott a svájci Alpokban egy magyarokból álló kis csapat.

A környezetbarát “kunyhó” képes maga előállítani a fűtést, az ivóvizet és az áramot is. Az expedíció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható építészet fontosságára. A csapatot Erőss Zsolt hegymászó segítette, aki végtagprotézissel is vette az akadályt, sőt, jövő héten már egy tibeti nyolcezressel próbálkozik.

Monte Rosa az egyetlen olyan menedékház a világon, amely 95 százalékban önfenntartó, azaz a főzéshez használt gáz és az élelmiszerek kivételével mindent képes maga előállítani – mondta el lapunknak Márta Irén, a napokban hazatért magyar expedíció egyik résztvevője, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette, az üzemeltetéséhez szükséges hőenergiát és elektromos áramot a napból nyerik. Emellett hőcserélőkkel és hőszivattyúkkal hasznosítják az összes hulladékhőt, azaz a szennyvizek, a berendezések és az elhasznált levegő hőjét is. Az ivóvizet a gleccser olvadó jégtömbjeiből nyerik, és egy nagy víztározóban tárolják 40 méterre a menedékház felett. Az építészek az ablakokat is úgy tervezték, hogy minél inkább a természetes fény világítsa be az épületet. Természetesen a szigetelésre is nagy hangsúlyt fektettek – mutatott rá.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.