Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Önálló törvényt az alternatív energiáról

Önálló törvényt az alternatív energiáról

A Zöld Baloldal önálló törvényt sürget az alternatív energiák előállításáról és használatáról. Azt kezdeményezik, hogy a Magyar Parlament sürgősen alkosson törvényt az alternatív energiáról, amely alapján teljesíthető hazánk 2020-ig vállalt kötelezettsége a széndioxid kibocsátásról.

A megújuló energiaforrások azok a természeti jelenségek, melyekből energia úgy nyerhető ki, hogy az jelentős beavatkozás nélkül újratermelődik. Jelentőségük abban áll, hogy nem szennyezik a környezetet, alkalmazásukkal megvalósítható a fenntartható fejlődés. Alternatív energiaforrás minden olyan energiahordozó, melyből a szénhidrogének alternatívájaként valamilyen energia nyerhető.

Az alternatív (megújuló) energiák: a napenergia,  szélenergia,  vízenergia, biomassza és a geotermikus energia. A fosszilis energiahordozó készletek végesek, ráadásul ha növekvő energiaigényünket kizárólag ezek felhasználásával akarjuk kielégíteni, az a környezetszennyezés további fokozásával jár. Az sem mindegy, hogy a jelentős részben importnyersanyagra épülő magyar energiaipar mennyiért szerzi be az energiát. Sajnos Magyarország lemaradása óriási a gazdaságos módon kinyerhető energia felhasználások terén.Napjainkban a befektetések egyre jobban a megújuló energiákat alkalmazó vállalkozások felé orientálódnak.

Akkor, amikor a világgazdasági válság minden elképzelhető negatív rekordot megdönt, különösen nagy jelentősége van az olyan ügyek középpontba helyezésének, melyek emberek tízezrei számára kínálhatnak új munkalehetőségeket. Ha Magyarország befektetéseinek egy részét az energiaszektoron belül az alternatív energiákra fordítaná, a sikeres munkahelyteremtés mellett megfelelne európai uniós vállalásainak is melyek szerint 2020-ig a káros anyag kibocsátást, emissziót 20%-kal csökkenti, s ezzel egy időben az alternatív energia felhasználása eléri a 20%-ot. Ma még nagyon messzire vagyunk ezektől az értékektől. További előnye az alternatív energiának a fosszilis hordozókkal szemben, az olcsóbb előállíthatósága, továbbá az, hogy kevésbé, vagy egyáltalán nem károsítja egészségünket.

Magyarország fekvése, kedvező természeti adottságai kifejezetten kedvezőek, szinte predesztinálják arra, hogy az alternatív energiát minél nagyobb mennyiségben használja fel.A Kárpát-medence éghajlati adottságai, a napsütéses órák száma érdemessé teszi a napenergia felhasználását, ugyanakkor bizonyos területeken nagyon kedvező feltételek mellett lehet szélerőművek építésébe fogni. Felszín alatti vizeink gazdagsága pedig a hőcserélős megoldásoknak, a geotermikus energia kinyerésének kedvez, s szóba jöhet még számos ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen gazdaságos alternatív megoldás a vízi energiától az energiafű és energiaerdő telepítésén át, az állati eredetű anyagok (biogáz) hasznosításáig.

A fentiek alapján a Zöld Baloldal indítványozza, hogy a Magyar Parlament sürgősen alkosson törvényt az alternatív energiáról, melyben kidolgozza az új energiaforrások felhasználásának rendszerét.

Ajánlott tartalom

Egy hét múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019

Egy hét múlva kezdődik a globális vízválság megelőzésével, a vízügyi problémák rendezésével foglalkozó Budapesti Víz Világtalálkozó 2019, amely a figyelemfelkeltés mellett cselekvésre is buzdít - mondta el Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára, az eseményt elkőkészítő tárcaközi bizottság MTI-nek kedden megküldött közleményében.