Ön érti a klímaváltozást?

A kutatók jelentős erőfeszítéseket tesznek, hogy megfelelő mérési eredményekhez jussanak a klímaváltozás megfigyelése és előrejelzése érdekében. Azonban egyelőre számos kérdés nyitva áll előttük és az előrejelzési modellek pontatlansága is komoly problémákat vet fel.

A legfrissebb kutatási eredmények pedig egyre lehangolóbbak, hiszen azt mutatják, hogy a szén-dioxid koncentráció növekedése a légkörben egyre gyorsuló trendet követ. A klímaváltozás értelmezéséhez az egyik központi kérdés bolygónk természetes szén körforgásának megértése és modellezése.

Tények és klímaváltozás

Sokat hallani napjainkban a klímaváltozásról, egyre népszerűbb téma, amely gyakran előkerül különböző fórumokon, azonban érdemi lépések nagyon ritkán történnek. A klímaváltozás megfigyelésére és előrejelzésére egyre több energiát és pénzt áldozunk, azonban a tudásunk még mindig meglehetősen korlátozott, hiszen a Földet, mint összetett, globális rendszert kellene értelmezni.

Az elmúlt évtizedekben ismerték fel a kutatók, hogy a szén természetes ciklusa bolygónkon alapvetően meghatározza a klímaváltozási folyamatot, amelyet azonban még napjainkban is számos rejtély övez. Globális analízisek megmutatták, hogy a Föld, mint rendszer, az emberi eredetű fosszilis kibocsátásokból származó szén-dioxid mintegy felének megkötésére képes, amely megoszlik az óceánok és a szárazföldek között.

Ez igen jelentős hányad, így ez a tényező talán a legfontosabb bolygónk klímájának meghatározásában, hiszen közel a felére képes redukálni a légkörbe kibocsátott szén-dioxid hatását a klímaváltozásban.

Az utóbbi évek vizsgálatai arra utalnak, hogy a légköri szén-dioxid növekedése gyorsuló ütemben zajlik, amely ijesztő kérdéseket vet fel a folytatásra vonatkozólag. Az elemzések szerint a gyorsuló növekedésért nagyjából 65%-ban az ipari tevékenység, 17%-ban a fosszilis üzemanyagok kibocsátásának növekedése és mintegy 18%-ban pedig bolygónk elnyelő képességének csökkenése a felelős.

Úgy tűnik tehát, hogy a növekedés ütemét nem képes a földi rendszer természetes szén ciklusa követni.

A természetes körforgás gyengülése

Az elmúlt ötven évre visszamenőleg a szén-dioxid légköri koncentrációja jelentős növekedést mutat, amely régóta jelezte már a kutatók számára, hogy a természetes körforgási folyamatok már nem képesek ilyen ütemű, emberi eredetű kibocsátással lépést tartani.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.