Ömlik a széndioxid Afrika folyóiból

Afrika folyóin és más vizeiben rejtélyes jelenségeket találtak a tudósok. Évről évre több széndioxidot termelnek, ami egyre több környezeti kárt okoz Egy közös európai és afrikai kutatócsoport a klímaváltozás hatásait kezdte el vizsgálni a Zambézi folyón.

Cristian Teodoru, a Leuveni Katolikus Egyetem kutatója azt mondja, hogy azért kezdték a munkát a Zambézin, mert ez Afrika negyedik legnagyobb folyója és az egyetlen, ami az Indiai Óceánba ömlik. A folyók természetes módon termelnek széndioxidot és ezzel hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A folyamatot a földművelés és a folyómenti vegetáció változásai is erősítihetik. Az európai folyami rendszereket elég alaposan kutatják, de az afrikai folyókról egyelőre még keveset tudunk. Pedig több információval Zambia jobban tudná kezelni a vízbázisait, amelyekre egyre nagyobb szükség van.

Imasiku Nyambe a Zambia Egyetem professzora szerint Zambia népessége jelentősen megugrott az utóbbi időben és mezőgazdaság, az áramtermelés és a bányaszat miatt is van szükség több vízre. Azt mondja, hogy azért kell jobban tanulmányozni a folyók működését, hogy a vízt használó iparágak és a farmerek kiszámolják, hogy mennyi vizzel gazdálkodhatnak.

A tudósok a víz hőmérsékletét a széndioxid tartalmát és más paramétereit mérik. Ezek magyarázatot adhatnak arra, hogy az elhullott állatokból illetve más szerves anyagokból és a talajban található ásványokból, hogyan keletkezik széndioxid.

Cristian Teodoru szerint egyelőre még a sötétben tapogatóznak, de azért vannak itt, hogy fényt derítsünk mindenre. Elmondása szerint elsősorban arra kiváncsiak, hogy hogyan vándorol a szén az óceán felé, hogyan kerül az üledékbe és a levegőbe. A szén forrásait is keresik. Azt viszgálják, hogy milyen részben származik a földből, vagy a vízben termelődik.

A mintavételek elvégzése után Cristian visszamegy a Leuveni Egyetemre és Frank, az asszisztense veszi át a kutatást a Zambiai Egyetemen. Minden eszköze megvan erre és megtanulta azokat a módszereket, amelyekkel folytatható a kutatás.

A zambiai vízmintákat később Európába is elküldik, hogy még részletsebben megvizsgálják. Hasonló kutatásokat fognak végezni Kenyában, Mozambique-ban, Nigerben, Gabonban, Madagaszkáron és a Kongó medencében. Afrika legnagyobb folyóit folyamatosan vizsgálják ezentúl.

Cristian Teodoru arra számít, hogy a széndioxid, az oxigén és más geokémiai paraméterek megváltoznak a folyó különböző szakaszain a vegetáció és a víz változásainak miatt, ezért a folyó különböző szakaszain vesznek mintákat.

Az afrikai folyók működési mechanizmusának megértése után pedig a klímaváltozás hatásait is feltérképezhetik a tudósok. Így jobban láthatják az egész kontinens jövőjét, írja az euronews.com.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.