Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Olyan tempóban terjed a nap- és a szélenergia, hogy az előrejelzések képtelenek tartani a lépést
Tudj meg többet: Napenergia

Olyan tempóban terjed a nap- és a szélenergia, hogy az előrejelzések képtelenek tartani a lépést

Alaposan megemelte a megújuló energiaforrások húsz év múlva várható részarányára vonatkozó előrejelzését a BP legújabb prognózisában.

A nap- és szélenergia iránti elfogultsággal nem vádolható olajipari óriás 2018-as jelentésében még úgy számolt, 2040-ben a világ áramtermelésének 25 százalékát biztosítja majd a nap- és szélenergia és a többi megújuló, az új előrejelzés viszont már mintegy 30 százalékos részarányt prognosztizál. Rossz hír azonban, hogy a tiszta energiaforrások gyors terjedése ellenére a világ szén-dioxid-kibocsátása várhatóan a következő húsz évben is tovább emelkedik majd a jelentés alapeseti forgatókönyve szerint, ami lehetetlenné tenné a Párizsi Klímaegyezményben foglalt cél elérését, és amit csak újabb szigorú energiapolitikai szabályváltoztatásokkal lehetne radikálisan leszorítani.
A megújulók várható szerepének alulbecslése nem új jelenség, amelyet az olyan meghatározó agytrösztök is rendre elkövetnek, mint például a Nemzetközi Energiaügynökség. A BP friss jelentése is illeszkedik ebbe a trendbe, amelybe az elmúlt év fejleményei alapján jelentős módosításokat vezettek át a 2018-as előrejelzéshez képest.

A BP 2018-as előrejelzéséhez képest a 2019-es prognózisa

a teljes, 2040-ben várható globális energiaigényre vonatkozó becslést 1 százalékkal csökkentette;
a megújuló energiaforrások iránti igényre vontakozó becslést 9 százalékkal (220 millió tonna olajegyenértékkel, mtoe) emelte meg, miközben a szén, olaj és nukleáris energia keresletére vonatkozó előrejelzést lefelé módosította;
a kínai teljes energiafogyasztásra vonatkozó becslést ugyancsak jelentősen, 7 százalékkal (300 mtoe-val) vágta vissza;
valamivel óvatosabbnak tűnik viszont az elektromos autókkal kapcsolatban, az összes, személyautóval megteendő kilométeren belül az elektromos autók arányát 30-ról 25 százalékra csökkentette; a teljes, 2040-re várható elektromos személyautó-park nagyságát több mint 300 millióról körülbelül 300 millióra mérsékelve.

A bővülés üteme példátlanul gyors: míg az olajnak csaknem 45, a gáznak pedig több mint 50 évre volt szüksége ahhoz, hogy a globális energiamixben 1 százalékról 10 százalékra emelkedjen a súlya, a megújuló energiaforrásoknak ugyanehhez mindössze kevesebb mint 25 évre lesz szüksége a BP szerint alapesetben. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Járólapokba beépített napelemeket tesztelnek

Köln - Neuehrenfeldben fotovoltaikus járólapokat fektetnek le.