Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Olvadó jéghegyek a felmelegedés ellen?
Az olvadó jéghegyekből kiváló apró vasrészecskék csökkenthetik az üvegházhatástól növekvő hőmérsékletet - állapították meg a leedsi egyetem kutatói.

Olvadó jéghegyek a felmelegedés ellen?

Az olvadó jéghegyekből kiváló apró vasrészecskék csökkenthetik az üvegházhatástól növekvő hőmérsékletet – állapították meg a leedsi egyetem kutatói.

A kutatók az Endurance brit hadihajóról folytatták vizsgálódásaikat a Déli-sarkon olvadó jéghegyek közelében. Speciális mikroszkóppal felfedezték, hogy egészen kicsi, a méter milliomodrészét alkotó vasrészecskék szabadulnak fel belőlük és kerülnek a tengerbe, ahol elősegítik a planktonok növekedését. Eddig a tudósok azt hitték, hogy a tengerekbe a szél viszi a kontinensekről a vasat, most kiderült, hogy a jég sodorja magával, amint az antarktiszi szárazföldön áthalad a köveken.

Jó ideje ismert, hogy a plankton az atmoszférában lévő széndioxidot használja fel energiatermelésre. Amikor elpusztul, a belsejében felgyülemlett gáz a tenger fenekére kerül és ott marad évszázadokig.

Rob Raiswell geokémikus, a kutatócsoport vezetője a Geochimical Transactions folyóiratban közölt tanulmányában elmagyarázta, hogy a Déli-sarkról származó vas mennyisége az elkövetkező években emelkedhet éppen a tengerek felmelegedése miatt, ami egyre több jéghegyet eredményez. Így növekedni fog a planktontermés is, amely egyre több széndioxidot fog elvonni a légkörből. Ez kiteheti az emberi tevékenység által okozott gázkibocsátás nyolcadát, optimista számítások szerint akár a negyedét is. A felmelegedés lelassulása pedig időt adhat az emberiségnek a komoly intézkedések megtételére.

A kutatás folytatódik. Dél-Georgia szigeteinél több tonna vasszulfátot szórnak a tengerbe és ettől a planktonok olyan rohamos fejlődését remélik, amelyet meg tudnak figyelni az űrből – írta a La Repubblica című olasz lap.

Raiswell hamarosan visszatér a jéghegyek közé. Mivel nagyon veszélyes megközelíteni azokat váratlanul bekövetkező omlásuk miatt, felhasználják az Autosub nevű távirányított tengeralattjárót, amelyet ilyen célokra épített a southamptoni National Oceonography Center.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.