Olvad az antarktiszi óriásgleccser

Feltarthatatlanul olvad a hatalmas Pine-sziget gleccser az Antarktiszon. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint ez nagyon nagy baj, mert ha a gleccser húsz év alatt elolvad, az akár egy centiméterrel is megemelheti a tengerszintet – írja az MTI.

Az Antarktisz nyugati térségében található Pine-sziget gleccser az évezred eleje óta körülbelül tíz kilométerrel rövidült meg. Az olvadás az elmúlt évtizedekben fel is gyorsult – olvasható a Nature Climate Change-ben megjelent tanulmányban. A gleccserből nagyjából 20 milliárd tonna jég olvadt el 1992 és 2011 között. Ez a mennyiség az antarktiszi jégolvadás 20 százalékát adja. A tanulmány szerint a gleccser jégvesztesége 100 milliárd tonnára is nőhet, és ez legalább 3,5 milliméteres, legfeljebb 1 centiméteres tengerszint-emelkedést okozhat. A tengerszint 2010-ben 3,2 milliméterrel nőtt, ami az elmúlt húsz év átlagának kétszerese. Az IPCC legutóbbi jelentése szerint 2100-ig az emelkedés 26-82 centiméter is lehet; ez már a szigetek és tengerparti városok lakosságát fenyegetheti, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.