Olcsóbb üzemanyag, drágább élelmiszer?

Az Európai Unió bio-üzemanyagokról szóló direktívája értelmében 2020-ra az üzemanyag felhasználás 10 energiaszázalékát megújuló üzemanyaggal kell helyettesíteni. A kérdés csak az, kinek jó ez?

A növekedés sajnos az erdőirtások ütemét gerjesztheti a fejlődő országokban, de jelentős szén-dioxid-kibocsátással jár a nagy távolságokról való szállítás is, azaz például az európai piac ellátása Dél Amerikában gyártott bio-üzemanyaggal. Emellett nyílt titok, hogy a bio-üzemanyagok hozzájárulnak az élelmiszerárak növekedéséhez. Ez pedig a föld szegényebb országaiban hatalmas ellátási gondokat okozhat, de az árak folyamatos növekedése , a bio-üzemanyagok által okozott torzulások a gazdasági folyamatokban hazánkat sem kímélik. A hazai üzemanyagokba jelenleg mintegy 4,7 százalékban kevernek bio-komponenst. A részarány növelése kapcsán azonban egyre többet hallani a nagy bioetanol tartalmú E85 üzemanyagról. Ezt az etanol gyártók beruházásairól szóló hírek és az internetes fórumokon az újfajta üzemanyag olcsóságát zengő írások népszerűsítik. Néha a környezetvédelem is megjelenik érvként, azonban valójában korántsem zöld színben. A környezetvédők legújabb tanulmányai szerint nem növelni, hanem csökkenteni kellene a bioetanol részarányt az üzemanyag felhasználásban. Ugyanis amennyiben az alapanyagok előállítása olyan földterületen történik, ami korábban nem volt művelés alá vonva vagy a terület ugyan mezőgazdasági művelés alatt volt, de más növénykultúrákat termesztettek rajta, akkor az a szén-dioxid mérleget negatív irányba befolyásolja, vagyis több üvegházi gáz kerül a légkörbe, mint korábban.

 
Emellett magának az etanol gyártásnak és felhasználásnak szén- dioxid mérlege sem pozitív a mai előállatási folyamatokat tekintve, azaz egyáltalán nem biztos, hogy végül jobb helyzetbe kerülünk környezetvédelmi szempontból, mintha helyette továbbra is hagyományos üzemanyagot használtuk volna. Sőt, az etanol-előállítás energiamérlege könnyen akár negatív is lehet, vagyis a bioetanol előállítása több fosszilis energiát használ fel, mint az így nyert üzemanyag energiatartalma. A tervezett hazai beruházások így könnyen lehet, hogy környezetvédőnek mondott szándékukkal ellentétben éppen növelnék a fosszilis energia felhasználását és a szén-dioxid kibocsátást.
Szerencsére a teljesítés határidejétől egyelőre még messze vagyunk, így van esély arra, hogy megfelelő megoldást találjunk a kérdésre, amivel úgy tudunk megfelelni az EU elvárásainak, hogy közben ténylegesen környezetbarátabb termékeket vezetünk be hazánkban.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.