Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Olcsóbb lesz a villanyáram a szélturbinák miatt

Olcsóbb lesz a villanyáram a szélturbinák miatt

Áprilisban 2-3%-kal csökken a villanyáram ára a kisebb ipari fogyasztók számára, mivel jelentős mértékben, 30%-kal esett az energia tőzsdei jegyzése Romániában.

A visszaesés elsősorban a fokozódó szélenergia-termelésnek köszönhető. Az OPCOM-on március 14-én 143,6 lejen jegyezték a villamosenergia MWh-ját. Tavaly ilyenkor 243,5 lejbe került egy MWh villanyáram, ami 40%-os csökkenésnek felel meg. Az év első hónapjait a tavalyiakkal összevetve 30%-os áresésről beszélhetünk. “Több tényezőnek is köszönhető az ár csökkenése. Először is egyre több megújulú energia-termelőt kötnek be az országos ellátási rendszerbe. Másodsorban a Brazi-i erőmű jól működik és olcsón szállít energiát. A Hidroelectrica is megfelelően működik, a fogyasztás pedig január-februárban alacsonyabb volt a szokásosnál, hála a magasabb hőmérsékletnek” – magyarázta Ion Lungu, a Romániai Energiaszolgáltatót Egyesületének (AFEER) elnöke. Lungu szerint a háztartások július elsejétől fogják megérezni az árcsökkenést, ez azonban enyhébb lesz, mint az ipari fogyasztók esetén, mivel itt még alacsonyabb a versenypiacról származó energia aránya. “Az iparban a zöldbizonylatok okozta drágulás felét ellensúlyozza az energia piaci árának csökkenése” – fogalmazott az egyesület elnöke.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.