Olcsóbb fújható napelemeket hoztak létre

Az Alberta Egyetem kutatóinak egy csoportja festékszóró-szerűen fújható, alacsony költségű napelemeket fejlesztett ki.

Az egyetem kémia professzora Jillian Buriak, valamint társai Erik Luber és Hosnay Mobarok, cink-foszfid nanorészecskéket  – a napelem iparág egy ígéretes nem mindennapi anyagát – használtak az anyag előállításához. A részecskéket feloldva tintát hoztak létre belőle. Az anyagot kifújva és megszárítva keletkezett vékony filmréteg reagált a fényre.

A ScienceDaily szerint:

Buriak és csapata két igen gyakori kémiai elemből – foszforból és cinkből – olyan nanorészecskéket tervezett, amelyek képesek elnyelni a fényt és vezetik az áramot. Mindkét anyagból rengeteg áll rendelkezésre, nem úgy, mint a ritka kadmiumból és nem vonatkoznak rá bizonyos gyártási korlátozások, úgy mint az ólom-alapú nanorészecskék esetében.

A feltaláló egyedi napelemeinek legnagyobb előnye a pénzmegtakarítás. Buraik műanyag alapja teljesen kiváltja a nagy kék panelekben lévő méregdrága szilikont. További előnyük még, hogy jóval kisebb a súlyuk is. A manapság elterjedt tetőre szerelhető panelek néha külön kivitelezőt igényelnek a felszerelésükhöz és gyakran a tetőszerkezet is megerősítésre szorul. Ennek a vékony filmnek a segítségével mindez a múlté.

“A világ fele így is a hálózaton kívül él, és mivel várhatóan 2050-re duplájára nőhet az elektromos áram iránti igény, rendkívül fontos az olyan megújuló energiaforrások mint a napelem elérhetőségének növelése, elsősorban az előállítás árának csökkentésével.” mondta el Buriak.

spray-on-solar

Az olcsóbb és fenntartható alternatívák utáni kereslet egyre csak nő, a következő lépés pedig annak bizonyítása, hogy az elemek képesek gyors és könnyen hozzáférhető energiát szolgáltatni. Buriak elképzelése szerint a papírvékony napelemei kitekerhetőek  és kevésbé feltűnők lennének, olyanok mint egy  pokróc, ami azonnal energiát szolgáltat. De akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy hordozható tárgyakon is helyet kaphatna napelem – képzeljünk el egy hátizsákot, amely képes lenne feltölteni a telefonunkat.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.