Olcsóbb a háztetős napelem

Nagy a szórás a napenergiával elérhető áramtermelés fajlagos árában, a napelemek iránti lakossági keresletet az Otthon Melege program is élénkíti.

Minél nagyobb egy naperőmű, fajlagosan annál kevesebbért létesíthető egységnyi áramtermelő kapacitás az elmúlt, körülbelül egy évben átadott hazai létesítményekről közzétett adatok alapján. A Világgazdaság által kigyűjtött projektek között mégis egy kakukktojás, a Newergies Kft. jászágói, fél megawattos projektje a legolcsóbb, ezzel egy kilowattnyi kapacitás 370 ezer forint ráfordítás révén jött létre. Ettől eltekintve nagyjából minden a „helyén” van: a fajlagosan második legolcsóbb már az ország legnagyobb, 16 megawattos mátrai naperőműve (400 ezer forinttal), a kisebb, közintézményi beruházásoknál a fajlagos költség 600–800 ezer forint, a családi házaknál pedig kétmillió forint körüli.

A fajlagos árnak persze csak az egyik összetevője a telepített létesítmény kapacitása. „Egy napelemet például sokkal olcsóbb a háztetőre, mint a talajra rögzíteni” – magyarázta a Világgazdaságnak az ilyen rendszerek szerelésére szakosodott Szabolcs Solar Kft. ügyvezető igazgatója. Horváth Balázs tájékoztatása szerint egy elem 7,5-8 ezer forintért telepíthető a háztetőre, míg a talajra 21-22 ezer forintért. Igaz, az utóbbi költséget a megbízó csökkentheti, ha maga gondoskodik a megfelelő, stabil tartószerkezetről. A Nap járásának költségnövelő követését viszont a hazai megbízók alig igénylik, helyette az anélkül leghatékonyabbnak számító, déli tájolást választják. (Ha erre nincs mód, célszerű a tető keleti és a nyugati oldalára is helyezni napelemeket.)

Szintén költségnövelő, de nagyon gyakran választott megoldás a napelemek csatlakoztatása az országos villamos energia hálózathoz, hiszen így eladható az éppen fölöslegben termelt áram. Az igazgató mégsem tartja célszerűnek, hogy árameladásra rendezkedjünk be, mert a kötelező átvételi ár nem akkora, hogy megérné az épület tényleges áramigényénél érdemben nagyobb kapacitásokat létrehozni. Jobb a valós felhasználáshoz igazítani a napelemek számát. Egy nagyjából havi 10 ezer forintos villanyszámlájú családi háznál egy teljes napelemes rendszer kiépítése 1,8–2 millió forintba kerül. Vagy többe, okos (smart) rendszerrel, amellyel a felhasználó optimalizálhatja napelemei működését. Ilyet csak kevés napelemrendszer-telepítő kínál az országban.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.