Olcsó elektromos autó 1,5 millió forintért

Aachen egykor fontos európai fordulat helyszíne volt: itt született Nagy Károly frank király, német-római császár, később koronázó város lett. Most az európai autóiparban hozhat fordulatot e nemes hagyományú helyszín.

Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolt róla, egy német autóscégekből álló konszern, a Streetscooter az aacheni RWTH, a leghíresebb német műszaki egyetem mérnökeinek terve alapján készül egy baráti árú elektromos autó gyártására. A bejelentést Achim Kampker, a Streetscooter elnöke tette meg, aki maga is az egyetemen tanít, így a tervezés és a gyártási helyszín egymás tőszomszédságában vannak. A terv szerint, szemben az eddig igen borsos árú, 30 ezer euróba kerülő elektromos autók helyett egy olyan jármű kerülne a piacra, amely már 5000 euróért (azaz kb. 1,5 millió forintért) megvásárolható.

Az autót 2014 közepétől kezdik gyártani a kanadai Bombardier vasúti cég éppen bezárt üzemében, a szerelő szalagról havonta 250-400 elektromos autó fut majd le. A Streetscooter a kocsi mellett egy elektromos furgont is gyárt majd, amely a Volkswagen Caddy-jához hasonlít. Ebből a német szövetségi posta máris megrendelt 50 darabot. Az elektromos furgon 4,6 méter hosszú, 45 kW-os teljesítményű lesz, 120 km-t tud megtenni újratöltés nélkül, 85 km/óra maximális sebességgel, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.