Olcsó bérlakások épülnek – passzívház-technológiával

A frankfurti ingatlanfejlesztő cég, az ABG Holding ún. Low-Budget, azaz alacsony költségvetésű bérlakások építését tervezi a központban található Oberrad városrészen; a bérlakások bérleti díja a tervek szerint nem haladja majd meg a 10 €/m2 értéket.

Az összesen huszonhat 2-5 szobás lakások alacsony rezsiköltségét az alkalmazott passzívház-technológia garantálná. A várhatóan 2016. májusában induló fejlesztés célja, hogy a városban a 12,5 €/m2 feletti, évek óta emelkedő tendenciát mutató lakbéreket leszorítsák. 2000 és 2014 között az új lakások ára 2209 euróról 3800 euróra nőtt; leginkább azok a tervezési és kivitelezési költségek nőttek, melyek az energiatakarékosság, a tűz- és zajvédelem, valamint az akadálymentesség követelményeivel függnek össze.

Az ingatlanfejlesztő cég szeretné a kivitelezés költségeit kifejezetten alacsony szinten tartani; a kísérleti mintaprojekthez tanulmányt készítettek, amely végigveszi, milyen felesleges beruházások elhagyásával tudnak lefaragni a bekerülési költségből. A tanulmány egyebek mellett az alábbi kérdéseket érintette: minden lakáshoz szükséges-e parkolót rendelni? Melyek a legoptimálisabb szellőztető rendszerek?

Két dologban azonban nem enged a beruházó: az épületnek építészetileg tetszetősnek kell lennie, és a passzívház szabványnak is teljesülnie kell. Frank Junker, az ABG igazgatója hangsúlyozta: számukra ez alapvető követelmény a párizsi klímavédelmi döntés értelmében.

A Low-Budget elvű lakásállomány bővítésével a város és az ingatlanfejlesztő cég a Németországba özönlő menekültek nyomán kialakult lakáshelyzetre is igyekszik megoldást kínálni. Az agglomerációval együtt 2,5 millió lakosú Frankfurt am Main energiaforradalmár városként definiálja önmagát, világviszonylatban a legaktívabb metropolisz az ún. passzívházas beruházásokat illetően, s ebben az ABG Holding cégnek kiemelkedő szerepe van.

forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.