Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Olajos Péter: a környezet használatának piacosítására van szükség

Olajos Péter: a környezet használatának piacosítására van szükség

A környezet használatának piacosítására, valamint a fenntarthatóság követelményének megvalósítására van szükség a gazdaságfilozófia alapvető megváltoztatásával – mondta Olajos Péter európai parlamenti képviselő hétfőn a Zöld Magyarország Fejlesztési Modell címet viselő vitairatának bemutatóján Budapesten.

Olajos Péter kifejtette: Nyugat-Európában “élénk és izgalmas viták” folynak egy, a gazdasági válságból kitörési pontot ígérő, zöld gazdaság kiépítését tartalmazó, új gazdaságszervező logikáról.Megjegyezte: a zöld színeket képviselő magyarországi pártok ugyan megpróbáltak hasonló elképzeléseket felvázolni, de programjaik általában nem tartalmazzák a környezetvédelmi célok eléréséhez szükséges pénzügyi szektor “megmozgatását”.

Az európai parlamenti választások ugyanakkor jó lehetőséget teremtenek a környezetvédelmi innovációk, illetve az üzleti és pénzügyi szféra egymásra találását szorgalmazó javaslatok megvitatására – húzta alá az MDF-ből nemrég kilépett európai néppárti képviselő.

Olajos Péter szerint ki kell dolgozni a “társadalmi összjólét” pontosabb kifejezését a jelenlegi – kizárólag a GDP-ben mért gazdasági növekedésre koncentráló – gazdaságfilozófia helyett. Példaként az állami erdőket említette, amelyek fenntartása, elmondása szerint, nem jelenik meg a GDP-ben, míg annak esetleges kivágása és feldolgozása – az ökológiai károk ellenére – növelné a gazdasági teljesítmény mutatószámát.Hozzátette: ha a jelenleginek nem is, de a következő kormánynak mindenféleképpen komolyan kell foglalkoznia ezzel a kérdéssel.

A jövőbeni kabinet – amennyiben egymillió új munkahely előteremtésén gondolkozik – nem hagyhatja figyelmen kívül a Magyarországon legalább 200 ezer új munkahelyet ígérő zöld gazdaság kiépítését.

Olajos Péter az általa írt vitairatot hétfőn valamennyi országgyűlési képviselőnek eljuttatta. A későbbiekben pedig a zöld gazdaságban érintett magyarországi gazdasági- és civil szervezetek is kézhez vehetik.

Ajánlott tartalom

Hogyan nyerhetünk villamosáramot a levegő nedvességtartalmából?

Rangos kutatóintézetként is működik a Massachusetts Műszaki Egyetem és ennek szellemében a tudományos világot mind több felfedezésükkel gazdagítják.