Olajkatasztrófa – Sikeresnek tűnik az új olajfogó tesztje

Sikeresnek tűnik a Mexikói-öbölben szivárgó mélytengeri kútra erősített új olajfogó berendezés tesztje; a BP olajtársaság csütörtökön közölte, hogy pillanatnyilag már nem folyik olaj a tengerbe.

A Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i felrobbanása óta első ízben tudta a BP teljesen megszüntetni a mélytengeri olajszivárgást, amely miatt már több százmillió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. A szivárgás elállítását célzó korábbi sikertelen próbálkozások után ez tekinthető a legnagyobb előrelépésnek az olajkatasztrófa leküzdésében.
A mérnökök figyelemmel követik, hogy a korábbinál nagyobb és megerősített “sapka” a szelepek lezárása után hogyan állja a növekvő nyomást. A régi olajfogó kúpot múlt szombaton távolították el robot tengeralattjárókkal a tengerfenéken, másfél kilométeres mélységben levő sérült kútról, és helyére egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereltek.

Kent Wells, a BP alelnöke üdvözölte a szivárgás elfojtását, ugyanakkor figyelmeztetett: csak most kezdődik a felszerelt berendezés tesztje.
Az új sapka felhelyezése nem végleges megoldás. A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. A furatok az elkövetkező hetekben érhetik el az olajkút csövét több ezer méterrel a tengerfenék alatt.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.