Olajkatasztrófa – Obama: szükség esetén törvényt kell változtatni

Szükség esetén akár törvényeket is meg kell változtatni annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az olyan környezeti katasztrófákat, amilyen a Mexikói-öbölben történt – jelentette ki kedden az amerikai elnök.

Barack Obama azután nyilatkozott a sajtónak, hogy első ízben tanácskozott annak a független bizottságnak a vezetőivel, amelynek felállítását ő rendeltez el az olajkatasztrófa körülményeinek kivizsgálására.
Obama közölte: a kormány bírósági úton felelősségre fogja vonni a tragédia okozóit az áldozatok és az öböl lakossága nevében.

Újfent megerősítette, hogy kormánya továbbra is minden szinten mindent megtesz a károk mérséklése érdekében. Megjegyezte, hogy utasítására az amerikai történelem eddigi legnagyobb tisztítási művelete vette kezdetét. “Meg fogjuk sokszorozni erőfeszítéseinket, hogy kezelni tudjuk az egyre növekvő fenyegetést” – fogalmazott, és hozzátette, ki fogják jelölni, miféle reformokra lesz szükség a hasonló katasztrófák megelőzéséhez.

Obama a korrupcióról is beszélt a katasztrófa kapcsán. Elmondta, hogy belügyminisztere, Ken Salazar hivatalba lépésekor már jelentős lépéseket tett a korrupció leküzdése végett, de “az olajszivárgás világossá tette, még több reformra van szükség”. Kifejtette, hogy az olajbizottság átfogóan meg fogja vizsgálni az olaj- és gázipar működését, nyilvános meghallgatások lesznek, és a testület együtt fog működni a kongresszussal. Csak a teljes vizsgálat nyomán “lehetünk bizonyosak abban, hogy a mélytengeri fúrások biztonságosan folytathatók, és fogadhatjuk el e források további kiaknázását a tiszta energiájú gazdaságra való áttérésben”.

Eric Holder igazságügyi miniszter aznap utazott le a szennyeződés által leginkább sújtott Louisiana államba, New Orleansba hogy a károkról tájékozódjon. Korábban olyan hír látott napvilágot, hogy szövetségi bűnvádi eljárást indíthatnak a katasztrófa fő felelősének tartott BP brit olajtársaság ellen. A The Washington Post szerint Holder utazása annak a jele, hogy az Obama-kormány – amelynek népszerűségére és tekintélyére különösen a kongresszusi választások közeledtével súlyos csapást mérhet az elhúzódó katasztrófa – egyre inkább elhatárolódik a BP-től.

Az olajvállalat keddig 990 millió dollárt költött a katasztrófaelhárítási műveletekre. Amerikai szakértői becslés szerint eddig 150 millió liter olaj ömölhetett a vízbe a Deepwater Horizon olajfúró platform április 20-i felrobbanása óta, amely 11 munkás életét oltotta ki.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.