Olajkatasztrófa – Obama ismét a Mexikói-öbölnél járt

Ismét látogatást tett a Mexikói-öböl térségében az amerikai elnök, hogy tájékozódjon a katasztrófaelhárítási műveletekről és felmérje a károkat.

Barack Obama másodízben utazott délre az április 20-i platformrobbanás óta; ismét Louisiana államban tett látogatást.
Megszemlélte az olajipar egyik központja, Port Fourchon közelében lefektetett tengeri olajgátakat. Az ottani partvidék egy részét már sűrű olaj borítja. A partra sodort kátránydarabokat kézbe vevő Obama azt mondta, a fő gondot a szivárgás elállítása jelenti.
Az elnök a látogatása végén tartott tájékoztatójában történelmi tragédiáról beszélt, kijelentette, hogy Amerika még nem tapasztalt ehhez hasonló, ember által előidézett katasztrófát. Azt mondta, a katasztrófa mértéke meghaladja az Exxon Valdez tankhajó balesetét.

Elmondta, ugyanaz a cél, mint amikor 4 hete Louisianában járt: elállítani a szivárgást, megtisztítani a partot és segíteni a népességnek, hogy visszatérjen korábbi életéhez.
“A katasztrófát azonnal kezelni kell” – mondta. Egyeztetett több érintett állam kormányzójával, és a parti őrség parancsnokával, akinek világossá tette: “megkapja, bármire van is szüksége.
Kifejtette: az amerikai történelem legnagyobb kárelhárítási művelete van folyamatban, már több mint 20 ezer ember vesz részt a szennyeződés eltakarításában. Elmondta, utasítást adott arra, hogy megháromszorozzák a partoknál dolgozók létszámát. Arra is kitért: orvosok figyelik a dolgozók és a lakosok egészségi állapotát.
Obama újfent kijelentette, hogy a BP a felelős a történtekért. Azt is elmondta, hogy a szivárgás elállításával nem ér véget az ügy, hosszú távú helyreállításra lesz szükség. Az amerikaiaknak azt üzente, hogy leginkább úgy segíthetik az érintett államokat, ha turistaként a térségbe utaznak.

Az olajszennyeződés egyre növekvő nyomást jelent Obamára, különösen a novemberi kongresszusi választások közeledtével. A CNN szerint a katasztrófa miatt politikailag sérülhet Obama tekintélye. Az elnök igyekszik elkerülni, hogy kormánya reagálását a 2005-ös Katrina hurrikán utáni késedelmes szövetségi válaszhoz hasonlítsák, amely súlyos csorbát ejtett a Bush-kormány tekintélyén.
A felmérések szerint a közvélemény nagyobb része elégedetlen Washington fellépésével, és már nemcsak ellenzéki, hanem a demokrata párti politikusok és véleményformálók is erőteljesebb választ követelnek a Fehér Háztól az ötödik hete tartó katasztrófa ügyében.

Tony Hayward, a BP vezérigazgatója az NBC televízióban azt mondta: a szivárgás elfojtását célzó, szerdán megkezdett művelet “némi sikert” mutat, de a végkimenetel még bizonytalan, további 48 órára lehet szükség az eredményre, vagyis vasárnap lehet majd csak megmondani, hogy sikert vagy kudarcot hozott az eljárás.
“Még nem tudjuk, hogy sikerül-e úrrá lennünk a szivárgáson” – fogalmazott. Korábban úgy becsülte, 60-70 százalék esély van a sikerre.

Az amerikai földtani intézet úgy becsülte: már 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj folyt ki a kútból. Az intézet szerint eddig naponta átlagosan 12-19 ezer hordó (1,9-3 millió liter) olaj ömlött a vízbe az 1500 méteres mélységben.
A CNN tudósítása szerint a nyersolaj péntekig már 240 kilométeres partszakaszt szennyezett be Louisiana államnál. Súlyosan sérül a mocsárvilág törékeny élővilága, sűrű, nyúlós olaj borítja a növényeket és az állatokat.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.