Kutatók szerint az olaj 80 százaléka még az öbölben van

A BP-olajkatasztrófa során a Mexikói-öbölbe ömlött olajmennyiség mintegy 80 százaléka még mindig a vízben van – állítják a Georgiai Egyetem kutatói, cáfolva amerikai kormányzati szakértők két héttel ezelőtti bejelentését.

Augusztus 4-én amerikai kormányhivataloknak dolgozó szakértők jelentésükben azt állították, hogy a kiömlött olajnak már csak egynegyede van a tengerben, a többit részben sikerült begyűjteni, elégetni, részben pedig elpárolgott vagy lebomlott.
A georgiai kutatócsapat kormányzati becslésekből kiindulva ezzel szemben azt állítja, hogy az olaj nem kevesebb mint 80 százaléka még mindig a vízfelszín alatt rejtőzik. Hangsúlyozza, hogy a feloldódott vagy felbomlasztott olajat nem létezőnek nevezni az adatok téves értelmezését jelenti.
“Vajon hová lett az a sok olaj? Nem tűnt el. Még mindig ott rejtőzik a mélyben… A lényeg, hogy az olaj legnagyobb része még mindig kint van… Semmi sincs a jelentésben, ami alátámasztaná a 26 százalékot” – fogalmazott Chuck Hopkinson, a Georgiai Egyetem tengerkutatója, a vizsgálat vezetője.
A héten mindenesetre megkezdődött az őszi garnélarákszezon Louisiana partjainál. A nyarat olajlefölözéssel töltő halászok most azon aggódnak, megveszi-e majd tőlük bárki is a garnélát, még ha az tiszta is. Az első jelentések bőséges és tiszta fogásokról szóltak.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.