Olajkatasztrófa – Hétszázmillió liter olaj ömlött a Mexikói-öbölbe

Mintegy 700 millió liter nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe a BP olajtársaság tenger alatti lelőhelyéről – állítják független kutatok, akik az 1522 méteres vízmélységben található sérült kútfejből feltörő olajról készült felvételek segítségével készítették el számításaikat.

A Columbia Egyetem két kutatójának számításai kissé felülmúlják az amerikai kormány 651 millió literről szóló becslését, azonban a Macondo nevű kútból hónapokon át különböző intenzitással ömlő olaj mennyiségét nehéz pontosan megbecsülni, ezért a többszöri módosítás után hivatalosan is bejelentett adatok helyesnek mondhatók – olvasható a Science tudományos szaklap eheti számában.
Marcia McNutt, az amerikai földtani intézet igazgatója – aki a szövetségi számítások helyességét ellenőrizte – bízta meg a két kutatót, hogy átfogóan és elfogulatlanul vizsgálják felül a kormány eredményét.

Tim Crone vezető kutató szerint a két eredmény a hibalehetőségeket is beleszámítva annyira átfedi egymást, hogy a legfrissebb hivatalos adatok helyesnek tekinthetők. Szerinte azonban a kormányzati becslésekhez képest az ő adatai közelítik meg jobban a valóságot, mert a tekintélyes tudományos szaklapba kerülő írások csak a vizsgálati módszerek helyességének áttekintése és szigorú szakmai felülvizsgálat után jelenhetnek meg.
A Mexikói-öbölben április 20-án a Deepwater Horizon olajfúró platform felrobbanását és elsüllyedését követően a tenger fenekén lévő kútfej július 15-i elzárásáig ömlött az olaj a tengerbe. A BP eddig mintegy 9,5 milliárd dollárt költött a kitörés elfojtására és a szennyezés okozta árok enyhítésére.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.