Olajkatasztrófa – az olajfolt elérte Floridát

Az olajszennyeződés a Mexikói-öbölben elérte Floridát; kátránydarabokat és ragacsos olajat sodort partra a víz pénteken az északnyugati Pensacola üdülőparadicsomának hófehér homokú strandjainál.

A leginkább sújtott Louisiana, valamint Mississippi és Alabama után ez a negyedik öbölmenti állam, amelyet elért az egyre terjedő olajfolt. Péntekig összesen 225 kilométernyi partszakasz szennyeződött be.
A Napfény állam – amelynek évente 60 milliárd dolláros bevétele származik a turizmusból – sem tudta elkerülni az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófáját. Pensacola Beach úgy hirdeti magát, mint ahol a világ legfehérebb strandjai vannak. Helyszíni beszámolók szerint a strandolók, köztük gyerekek rozsdabarna kátránydarabokat szedegettek a homokban, a rögök nagysága a gombtól a teniszlabda méretig terjedt.

A floridai hatóságok nagyobb számú tisztító munkás bevetéséről és még több tengeri védőgát lefektetéséről döntöttek. Charlie Crist kormányzó újabb 100 millió dollárt kért a katasztrófáért felelősnek tartott BP brit vállalattól, amely már 25 millió dollárral segítette a védekezési műveleteket.
A Nemzeti Légkörkutató Központ a vízbe ömlött nyersolaj mozgásának számítógépes modellezése alapján azt jósolta, hogy az olajszennyeződés Florida megkerülésével heteken belül elérheti az Egyesült Államok keleti, atlanti partvidékét, és eljuthat egészen Észak-Karolina magasságáig, a Hatteras-fokig.

Barack Obama elnök aznap – az elmúlt hat hétben már harmadik alkalommal – Louisiana államba utazott a katasztrófa ügyében. Louisiana, Florida és Alabama kormányzójával, helyi tisztviselőkkel és lakosokkal találkozott, tájékozódott a szennyeződés hatásairól, a kárelhárítás folyamatáról. A rá nehezedő politikai nyomás miatt hirtelen lemondta Indonéziába és Ausztráliba tervezett útját.
A Dél-floridai Egyetem kutatói laboratóriumi tesztek alapján pénteken Baton Rouge-ban közölték: a mélytengeri kútból kiömlött olaj egy része legalább két, hatalmas víz alatti szennyeződéstömeggé állt össze. Tony Hayward, a BP vezérigazgatója néhány napja azt állította: nincs bizonyíték a vízfelszín alatti lebegő olajtömegek létezésére.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).