Olajkatasztrófa – A BP minden jogos kártérítési követelést kifizet

A BP minden jogos kártérítési követelést kifizet a Mexikói-öbölben történt olajszennyeződéssel kapcsolatban – közölte hétfőn annak brit olajcégnek a vezérigazgatója, amely az elsüllyedt olajplatformot és a mélytengeri olajkutat üzemeltette.

“Világossá tettük, hogy a jogos követeléseket megtérítjük” – jelentette ki Tony Hayward az NPR amerikai közszolgálati rádióban, hozzátéve, hogy a kisebb összegeket azonnal kifizetik, a nagyobb összegek kifizetését nyilván egy folyamat előzi meg.
A londoni központú vállalat vezetője közölte: teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítási műveletek költségeit.
Előző nap Barack Obama amerikai elnök megerősítette: a Fehér Ház a szivárgásért BP-t tartja felelősnek, a brit olajcégnek kell megfizetni a felmerülő kiadásokat. A BP korábban azt közölte, hogy napi 6 millió dollárt fordít az olajfolt eltakarítását célzó erőfeszítésekre.

Hayward elmondta: cége jelenleg olyan megoldáson dolgozik a szivárgás megszüntetése végett, hogy egy hatalmas konténert helyeznének el a megsérült kút felett, amely útját állná az olaj terjedésének, s ahonnan az olajat a felszínre lehetne vezetni egy tankerbe. Azt mondta, a berendezés a hét végéig a helyére kerülhet.
A BP vezetője kifejtette: a másik lehetőség, hogy új kutat fúrnának, mintegy “megcsapolva” a felszálló régi csővezetéket a szivárgási pontok alatt. Ezáltal meg lehetne gátolni a tenger további szennyezését, mert így az olaj az ép csőben jutna a felszínre.

A brit vállalat ezenkívül továbbra is próbálkozik azzal, hogy mélytengeri robotjárművekkel megjavítsa azt a vészszelepet, amelynek az olajplatform április 20-i felrobbanása azonnal el kellett volna zárnia a kutat, de nem működött.
“Senki nem érti, miért nem működött; 160 olajcég képviselőit hívtuk össze Houstonban (Texas) a feladat megoldása végett” – mondta.
A CBS News hírcsatorna megállapította: legjobb esetben is még legalább egy hétig ömlik a tengerbe a kőolaj az 1500 méteres mélységben található kútból.

A BP által a kút elzárására tervezett manővert ilyen mélységben még soha nem hajtották végre. Az elképzelés szerint egy 74 tonnás, beton-fém kupolát eresztenének a kút fölé, ahonnan az olajat felpumpálnák egy szállítóhajóba. Ennek az akciónak a végrehajtásához még legalább 6-8 napra van szükség.
A CBS híradása szerint a partvidék védelme érdekében további olajterelő gátakat fektetnek a vízre, de ez az erőfeszítés egyre hiábavalóbbnak tűnik a part felé áramló olajtömeg láttán.
Az olaj lefölözését végző tisztító hajók és az olaj lebomlását segítő vegyszereket szóró repülőgépek munkáját vasárnap ismét rossz időjárás, több méter magas hullámok hátráltatták.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.