Olajkatasztrófa – A BP és partnerei takarékossága okolható az olajömlésért

A brit BP olajtársaság és partnerei számos olyan költségcsökkentő intézkedést hoztak, amelyek végeredményben hozzájárultak a Deepwater Horizon olajfúró platform felrobbanásához és elsüllyedéséhez a Mexikói-öbölben tavaly áprilisban – ezt állapította meg az amerikai elnök által létrehozott hivatalos vizsgálóbizottság.

“A BP és partnerei sok olyan időt és pénzt kímélő döntést hoztak, amelyek tudtukkal vagy anélkül növelték a Macondo kút kitörésének kockázatát” – olvasható a jelentésben.
A jelentés készítői szerint “fontos iparági és állami szabályozási reformok nélkül” az ilyen balesetek megismétlődhetnek. Magának a bizottságnak nincs felhatalmazása új szabályozásra vagy büntetések kiszabására, de összefoglaló jelentése felhasználható esetleges bűnügyi, illetve polgári peres eljárásokban.
A bizottságnak ez a második jelentése. Részletesen később hozzák nyilvánosságra a dokumentumot. A testület először novemberben adta ki észrevételeit, de akkor nem találta jelét kockázatos takarékosságnak. Az első jelentés számos bírálatot kapott.
A Mexikói-öbölben tavaly április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt a Deepwater Horizon olajfúró platform. A tenger fenekén lévő kútfejet július 15-én sikerült elzárni, addig az amerikai kormány becslése szerint 651 millió liter, a Columbia Egyetem kutatói szerint 700 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. A BP közel 10 milliárd dollárt költött a kitörés elfojtására és a szennyezés okozta árok enyhítésére.

Ajánlott tartalom

Letették a Duna-parti városnegyed-fejlesztésének az alapkövét

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le.