Olajkatasztrófa – 69 millió dolláros számla a BP-nek

Az amerikai kormány 69 millió dolláros számlát nyújt be a BP-nek, a szövetségi hatóságok csütörtökig ennyit költöttek katasztrófaelhárításra a Mexikói-öbölben – közölte a Fehér Ház.

A brit olajcég meg kell, hogy térítse ezt az összeget az amerikai adófizetőknek – mondta Robert Gibbs szóvivő, megjegyezve, hogy a “számlát” már csütörtökön megkapja a vállalat.
Az olajszennyeződés Florida megkerülésével heteken belül elérheti az Egyesült Államok keleti, atlanti partvidékét, és eljuthat egészen Észak-Karolina magasságáig, a Hatteras-fokig – közölte a Nemzeti Légkörkutató Központ a vízbe ömlött nyersolaj mozgásának számítógépes modellezése alapján.
A CNN közlése szerint Barack Obama elnök pénteken ismét – az április 20-i platformrobbanás óta harmadízben – az öböl térségébe látogat.

Az Obama-kormány arra utasította a Mexikói-öbölben tengeri olajfúrásokat végző vállalatokat, hogy a katasztrófa nyomán felmerült környezetvédelmi és biztonsági szempontok alapján vizsgálják felül fúrási terveiket. Obama hivatalba lépése óta a szövetségi kormány 31 mélytengeri olajkitermelési engedélyt adott ki a Mexikói-öbölben, és a friss vizsgálatok szerint egyik program sem számolt kellőképpen egy szivárgás lehetséges következményeivel.
Ugyancsak csütörtöki hír, hogy a katasztrófaelhárításban részt vevő munkások egy csoportját, 11 főt hasonló, influenzaszerű tünetekkel – émelygéssel, légzési nehézségekkel, fejfájással – kezeltek. Kórházi közlés szerint az egészségügyi gondokat a felszínen elégetett nyersolaj mérgező füstjének beszívása vagy a tengerre szórt, az olaj lebomlását elősegítő vegyszerek okozhatták.

Hasonló tünetekkel kezeltek az olaj eltakarításában részt vevő 6700 munkást az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai balesete után is. Az olajcég akkor vírusos megbetegedésről beszélt, tagadta, hogy vegyszeres mérgezés történt volna.
A Deepwater Horizon olajfúró platform hat hete történt felrobbanása és elsüllyedése óta becslések szerint 21-45 millió gallon (79-170 millió liter) olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe.
A Miami Egyetem kutatói egy friss tanulmányukban a felszíni olajfolt nagyságát 24,4 ezer négyzetkilométerre becsülték. Tudósok ugyanakkor figyelmeztetnek: hatalmas olajtömegek vannak a vízfelszín alatt, és azok méretét nem lehet megbecsülni.
A szövetségi hatóságok már 230 ezer négyzetkilométernyi területet zártak le a halászok és horgászok elől.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.