Ökoturisztikai megaprojekt a Hortobágyon

Európai uniós forrásból több mint 2 milliárd forintos ökoturisztikai megaberuházás kezdődik a Hortobágyon a helyi halgazdaság, génmegőrző kft. és a nemzeti park együttműködésének eredményeként – jelentették be szerdán, a Nagyhortobágyi csárdában tartott projektindító rendezvényen.

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára emlékezetett rá, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban 36 milliárd forintot fordíthattak természetvédelmi fejlesztésekre, a keret teljes egészét sikerült lekötni.

Jó hír, hogy a most kezdődő uniós költségvetési időszakban Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) néven lesz önálló operatív program a természetvédelemre: a következő években több mint 31 milliárd forint jut természetvédelemre, ökoturisztikai fejlesztésekre – tette hozzá Rácz András.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy az elmúlt hétéves ciklusban 100 ezer hektáron, a tervezettnél háromszor nagyobb területen történt élőhely-rekonstrukció. Ez a hazai védett területek 10 százaléka, a Natura 2000-es területek 5 százaléka.

Jelenleg 571 ökoturisztikai attrakció van az országban, ebből 293-at a nemzeti parkok üzemeltetnek, a látogatók száma pedig elérte az 1,4 milliót – fűzte hozzá.

Berki Judit, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető helyettese elmondta: a regionális operatív programok keretében az elmúlt években nyolc beruházás valósult meg, illetve van folyamatban a Hortobágyon, a négymilliárd forintos támogatási összegből kétmilliárdot már ki is fizettek.

Sárosi Eleonóra, a hortobágyi beruházás konzorciumát vezető Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. turisztikai- és marketing igazgató-helyettese hozzátette: a projekt keretén belül a génmegőrző és a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) közös fejlesztéseként egy turistautat alakítanak ki Hortobágy település, a Hortobágy-Halastó, illetve a pusztai állatpark között.

A Nonprofit Kft. további fejlesztései között szerepel a kungyörgyi telepen a régi víztorony felújítása, belsejében hét szinten a Hortobágy felszínfejlődését, egykori és jelenlegi élővilágát, valamint a pásztorkultúra kialakulását bemutató interaktív kiállítással. A mátai ménes területén épület-felújítások történnek, valamint megépül egy új, a látogatók kulturált kiszolgálását lehetővé tevő fogadóépület, amelyben ménestörténeti kiállítás, kocsimúzeum, oktatóterem és helyi kézművesek műhelyei is teret kapnak.

A megaberuházás része lesz tovább a Pusztai Állatpark szolgáltatásainak családbarát elemekkel való bővítése, a HNP területén a Fecskeház erdei iskola és a vadaspark korszerűsítése, a Hortobágy-Halastó területén játszótér, fűzlabirintus, madáretető-tó és madárgyűrűzéshez használt úgynevezett helgolandháló megépítése, a halgazdaság területén pedig egy “madárbarát park” kialakítása – hangzott el a projektnyitón.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.