Ökotudatospapírgyártásra állna át Magyarország

Kizárólag felelős erdőgazdálkodásból származó, újratelepítettfából készült alapanyagot dolgoz fel a Vajda-Papír Kft. A hazai legnagyobb, akörnyező országokat is ellátó gyártó átesett a nemzetközi szabványokon alapulóvizsgálaton. Bár Magyarországon enyhén nő, a világ erdőterületei még mindigfolyamatosan pusztulnak.

Felelős,vagyis a környezetre nézve kedvező, társadalmilag hasznos és gazdaságilagéletképes erdőgazdálkodásból származó alapanyagból állítja elő termékeit azország legnagyobb higiéniaipapír-gyártója, a Vajda Papír Kft. A hazai forgalom40 százalékát előállító cég tevékenységét most az FSC (Forest StewardshipCouncil) akkreditált tanúsító szervezete ellenőrzi. Így nyugodtak lehetünkabban, hogy a papír zsebkendő, konyhai papírtörlő, szalvéta és toalettpapírnagy része újratelepített fa felhasználásával készül.A vásárlók egyre erőteljesebb és jogos elvárása, hogy az általuk használt termékne ártson a környezetnek – hangoztatta a cég tulajdonos-ügyvezetője. VajdaAttila hozzátette ugyanakkor, a gyártás folyamatossága számára is fontos, hogya felhasznált fa környezettudatos gazdálkodásból származzon. A kivágott fákhelyett újat kell telepíteni, a kitermelés üteme pedig ne haladja meg areprodukció mértékét. A világerdőségeinek területe így is folyamatosan zsugorodik – 3,1 százalékkal csökkent2000 és 2005 között –, így öt év alatt csaknem tizenegy Magyarországnyi erdőpusztult el bolygónkon, még úgy is, hogy hazánkban lassú növekedéstapasztalható. Egy felelős gyártónak ezért a fogyasztói igények mellettgazdasági érdeke is, hogy tevékenységével ne súlyosbítsa a globális helyzetet.Jó lenne, ha a Vajda Papír példáját az ágazat más szereplői is követnék –fogalmaz a szakember. Az FSCtanúsítvány megszerzéséhez a gyártóknak a „Felügyeleti lánc tanúsítás”-t (Chainof Custody certification, FSC COC) kell igényelniük. A tanúsítvány felügyeletirendszere magában foglalja az erdészeti alapanyag minden kitermelési,feldolgozási, elosztási és tulajdonváltozási szakaszát egészen a végtermékekig.

Ajánlott tartalom

Nem szabad haza vinni a természetben talált állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).