Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Okosmérési mintaprojekthez várják a jelentkezőket
index

Okosmérési mintaprojekthez várják a jelentkezőket

Okosmérési programja keretében pályázatot hirdet a KOM Központi Okos Mérés Zrt. első körben állami és versenypiaci szereplőknek, amelyek részt vennének partnerként az Intelligens Hálózat mintaprojekt egyéves tesztidőszakában.

A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: összesen mintegy húszezer mérőt szerelnek fel, ezekből a legtöbb az áramfogyasztást méri, de gáz- és vízmérők is vannak az okos mérők között.

Az önkormányzatoknak, közintézményeknek, irodaházaknak, illetve ipari parkoknak szóló pályázatok a KOM Zrt. honlapján érhetők el. A partnerek jelölik majd ki az eszközök helyét, így kerülhetnek mérők iskolákba, önkormányzati létesítményekbe, a kkv-szektorba vagy a lakossághoz. Az adatgyűjtés a tesztidőszak egyéves időszakában folyik majd.

A mintaprojekt célja olyan mérési infrastruktúra kialakítása és tesztelése, amely hozzájárulhat az energiarendszer modernizálásához, a felhasználók energiahatékonyságának és takarékosságának növeléséhez, valamint a rendszerszabályozási problémák kezeléséhez és a rendszerszintű veszteségek csökkentéséhez – írják a közleményben.

A KOM Központi Okos Mérés Zrt. a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, amelynek legfőbb feladata a központi intelligens hálózati mintaprojekt megvalósítása. Erre a magyar állam által benyújtott és az Európai Bizottság által jóváhagyott nemzeti terv részeként kerül sor, finanszírozása a derogációs kvótakiosztásból származó támogatásból történik.

Ajánlott tartalom

index

Íme, az első lépés az ingyen áram felé

Ezzel az oldallal egyszerűen megteheti az első lépést az ingyen áram felé. Persze előtte beruházni is kell egy napelemes rendszerre, de a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásához ma már több irányból kaphat segítséget.