Okoskukákba gyüjtik a szemetet Nyíregyházán

Több mint 1,2 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási eszközfejlesztés kezdődött Nyíregyházán. Rádiófrekvenciás chippel látják el a családi házas övezetek háztartási szemétgyűjtő edényeit. A jeladó feladata, hogy ellenőrizze, valóban az használja-e a kukát, aki fizet ért. A pályázati forrásból új szemétszállító gépjárműveket is vesz a szolgáltató és 22 ezer háztartás új, szelektív gyűjtőedényt kap.

Nyíregyháza egyik kertvárosi utcájában személyesen magyarázta el a helyi hulladékgazdálkodási kft. munkatársa, miért szerelnek jeladót a szemétgyűjtő edényekre. A következő hetekben a szabolcsi megyeszékhely több mint 30 ezer kukáját látják el chippel. A jeladó feladata, hogy ellenőrizze, valóban annak a szemetét szállítják el, aki fizet a szolgáltatásért. A városlakók örülnek a fejlesztésnek.

– Jól jön ki ez, mert így legalább nem tudja az ember elkeverni – mondta Csajbók Károly.

Nyíregyházán évente 126 ezer tonna szemét keletkezik a háztartásokban. Ezt gépjárművekkel szállítják a város határában lévő szeméttelepre. Itt az újrahasznosítható hulladékot szétválogatják, ez az összes szemét 43 százaléka, a többi a lerakóba kerül. A szakemberek azt mondják, a chipek segítségével az ürítések gyakoriságát és a járatszámokat is optimalizálni lehet.

– Az okoskukák alkalmazásával, ténylegesen csak a chippel felszerelt gyűjtőedényeket fogjuk üríteni, ezzel a „fekete ürítések” mindenképpen meg fognak szűnni, tehát a jogtalan igénybevétel ilyen formán kiszűrhető, teljes mértékben – mondta Ajler Ferenc, a THG Kft. ágazatvezetője. – És ezek után, ha beállt ez a rendszer, akkor a gyűjtőjáratok gyűjtőkörzetei is optimalizálhatóak, illetve ezzel összefüggésben a károsanyag-kibocsátás is jóval csökkenthető…

A nyíregyházi hulladékgazdálkodási eszközfejlesztésre 1,2 milliárd forintot nyert az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Programból. Ebből a pénzből nemcsak jeladókat szerelnek a szemetesekre, hanem új szállítójárműveket is vásárolhatnak. Emellett pedig a családi házas övezetekben, összesen 22 ezer háztartás kap majd egy-egy darab 120 literes kukát a szelektív hulladékgyűjtésre.

forrás: nyiregyhaza.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.