Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Okos mérés – középpontban a tudatos fogyasztó

Okos mérés – középpontban a tudatos fogyasztó

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott, 800 millió forintos összköltségű SziMe Smart Metering Rendszer elnevezésű projekt eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek mai zárórendezvényükön.

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeSmart Kft. fejlesztői a hazai közműhálózatok intelligens fogyasztásmérésének bevezetésén dolgoznak. A SziMeSmart Kft. szakemberei szerint az okos mérőeszközök alkalmazásával akár már 5-15 százalékos energiamegtakarítás is lehetséges. Biztató jel, hogy a rohamosan terjedő intelligens rendszerek segítségével elérhető anyagi megtakarítás már több mint kétszer akkora, mint a működtetésükkel járó kiadások. Továbbá ezek az alkalmazások segítik a fogyasztói energiatudatosság erősítését, hozzájárulnak a rezsiköltség csökkentéséhez, valamint a hálózati energiaigények kiegyenlítettebbé tételéhez. A kifejlesztett rendszerre már most, a prototípusrendszer bemutatása után is nagy az érdeklődés.  „A rendszer sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően mind a hazai mind a nemzetközi környezetben egyaránt alkalmazható. A rendszer értékesítéséből származó export árbevétel növekménye a projektzárást követő két üzleti évben a projektcégnél és tulajdonos vállalkozásainál kumuláltan várhatóan eléri majd a 96 millió forintot.” – mondta el Bátorfi Péter, a SziMeSmart Kft. szakmai vezetője.

.A SziMeSmart Kft. munkatársai az energiahatékonyság növelése és a tudatos energiafelhasználás elterjedése érdekében hajtották végre technológiai fejlesztésüket.   A SziMeSmart a projekt keretében kifejlesztette a multifunkciós és multiszolgáltatós „smart metering” (okos mérés) rendszerhez szükséges hardver és szoftver elemeket. A rendszer használata számos előnyt biztosít a fogyasztók és az energiaszolgáltatók számára.  „A hazai innováció-orientált, tudásalapú cégek számának növekedése az egyik lehetséges megoldás a munkahelyek számának növelésére” – mondta el Kurtán Zoltán a projekt menedzsmentjét klasztertagként segítő DBH Project Management ügyvezető igazgatója.

Ajánlott tartalom

A koronavírus áldozata lesz a kínai napelem piac is?

A PV InfoLink által közzétett híradás szerint márciusban a megszokott, régi állapot, a rendeződés irányába indult el a kínai napelem gyártás, a teljes teljesítőképesség kihasználás 80 százalékra emelkedett az ellátási láncban.