Ökolábnyom után ökokéznyom

Nemcsak a természetben okozott károkat kellene számon tartani, hanem az elért eredményeket is. Egy világhírű kutató szerint ugyanis a környezetvédők hathatósabban felkelthetnék a figyelmet, ha nem csak riogatnának.

Daniel Goleman, az értelmi intelligencia fogalmát világhírűvé tevő pszichológus új szívügye az ökológiai kéznyom. Szerinte a zöldeknek nemcsak a természetben okozott károkról kellene beszélniük, hanem az eredményekről is: mennyi károsanyag-kibocsátást spóroltunk meg egy-egy cselekedetünkkel, fogyasztásunk, üzleti tevékenységünk megváltoztatásával, írja a piacesprofit.hu.

Goleman úgy érzi, a zöldek hathatósabban tudnák meggyőzni a széles néprétegeket, ha a riogatás mellett a vállon veregetést is bevennék eszköztárukba, vagyis az energiatakarékos készülékek, a szelektív hulladékgyűjtés és más módszerek előnyeit hangsúlyoznák nyomatékosabban.

„Amikor a fenyegetettség vagy az érzelmi feszültség rendszerét aktivizáljuk az agyban, az depressziót, félelmet és dühöt szül. A jutalmak rendszerének mozgásba hozása azért fontos, mert ez tart minket életben” – vallja a Zöld út a jövőbe – A tudatos vásárlás mindent megváltoztathat című könyv szerzője.

Légy magad a változás, amelyre vágysz!

Vannak emberek, akik hivatásukat úgy végzik, hogy azzal pozitív rendszerszintű változást idéznek elő. A társadalmi vállalkozások, amelyek, miközben üzletelnek, a társadalmi igazságosság szempontjait érvényesítik a gazdaságban, feltehetően egyre fontosabb szerephez jutnak majd a világban. Mögöttük sok esetben egy olyan erős vízióval bíró ember, „változáshozó” áll, aki a külvilág logikájával sokszor ellentétesen, erős hittel képvisel fontos és végül sikert hozó ügyeket.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.