Ökoiskola cím újabb 157 tanintézménynek

Az Ökoiskola címet 157 tanintézmény nyerte el a 2009/2010-es tanévben, az erről szóló okleveleket szombaton adják át a fővárosban.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságának tájékoztatása szerint a cím azon iskolák munkájának a legmagasabb szintű állami elismerése, amelyek átgondoltan, intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a fenntarthatóság pedagógiájának gyakorlati megvalósításával.
A 2009–2010. évi pályázatban megfogalmazott kritériumoknak 157 iskola tett eleget. Ezen intézmények az Ökoiskola címet három évig használhatják, amennyiben az ellenőrzések során bizonyítják, hogy teljesítik a pályázatban vállalt kritériumokat. Három év elteltével a cím csak újabb pályázat benyújtásával hosszabbítható meg.
Az elismerést “a fenntarthatóság elveinek az oktatási intézményekben való minél hatékonyabb megjelenése érdekében” az oktatásért és a környezetvédelemért felelős tárcák közösen hozták létre.

Az ökoiskola-hálózat az OECD-ENSI nemzetközi projektjeként 1986-ban indult útjára. Azóta több mint tíz országban több száz iskola lett a hálózat tagja. Az ökoiskola-hálózat minden országban azonos elvek, módszerek alapján épül fel.
A Magyarországi Ökoiskola Hálózat összefogja, információkkal, továbbképzésekkel, rendezvényekkel segíti azokat az intézményeket, amelyek a fenntarthatóság pedagógiai értékeit helyezik működésük középpontjába. Az ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés elvei, hanem az iskolai élet minden területén. A hálózat nyitott minden magyarországi közoktatási intézmény számára.
Az Ökoiskola cím adományozása kapcsolódódik az ENSZ “A fenntarthatóságra oktatás” 2005-2015 évtizedének programjához. Az Ökoiskola cím pályázati rendszerének kimunkálása az ENSI – Iskolai Környezeti Kezdeményezések – nemzetközi hálózat több évtizedes tapasztalatai alapján történt.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.