Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / ÖKO-Pannon: egy hónapos szelektív hulladékgyűjtési kampány indult
Tudj meg többet: Szelektív hulladék
Újrahasznosítási Hónap néven a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit bemutató országos kampányt indított a lakossági és ipari szelektív hulladékgyűjtést, valamint hulladékhasznosítást végző ÖKO-Pannon Kht. hétfőn Budapesten.

ÖKO-Pannon: egy hónapos szelektív hulladékgyűjtési kampány indult

Újrahasznosítási Hónap néven a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit bemutató országos kampányt indított a lakossági és ipari szelektív hulladékgyűjtést, valamint hulladékhasznosítást végző ÖKO-Pannon Kht. hétfőn Budapesten.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az esemény megnyitóján elmondta: a mobil, interaktív kampány az ország 24 városában kívánja bemutatni a szelektív hulladék útját a gyűjtőszigetektől a feldolgozóüzemeken át az áruházakig. A zöldtárca vezetője hozzátette: a fogyasztási termékek növekvő számával egyre több csomagolóanyag keletkezik, ami rendkívül nagy terhet ró a természetre és a hulladékgazdálkodásra is. Megjegyezte, hogy Magyarországon a 2007-ben keletkezett 885 ezer tonna csomagolásból származó hulladékból mintegy 450 ezer tonnát újrahasznosítottak.

Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója a megnyitón hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg mintegy 4.500 gyűjtősziget van, ami a szelektív hulladékgyűjtést több mint 5 millió embernek teszi elvben lehetővé. Reményét fejezte ki, hogy a gyűjtősziget-hálózat sűrítésével 2012-re legalább 8-9 millió lakos számára válik elérhetővé hulladékgyűjtés természetkímélőbb formája.

A közhasznú társaság vezetője elmondta: míg a lakosságtól 2003-ban csak mintegy 4 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtöttek be, addig 2008-ban várhatóan már 50 ezer tonnára emelkedik ugyanez az adat. A hatékonyság fokozásához elengedhetetlen, hogy a lakosság kényelmesebb gyűjtési lehetőségekkel is találkozhasson – fűzte hozzá.

Viszkei György a gyűjtőszigetekkel kapcsolatban két gyakran tapasztalt problémát is említett: az egyik a konténerek “túlcsordulása”, vagyis a kapacitáshiány, a másik – sokkal súlyosabb – gond pedig, hogy sokan lomtalanítási helyszínnek tekintik a szigeteket és szelektíven nem gyűjthető hulladékokkal rakják körbe azokat.

Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vezérigazgatója kiemelte: Budapesten 25-30, kizárólag szelektíven gyűjtött hulladékot szállító jármű közlekedik naponta. A szelektív hulladékgyűjtés fejlődését pedig jól mutatja, hogy az 2003-ban kezdődött szelektív hulladéksziget program eredményeként a kezdeti 100 után 2008. végén 900 sziget létesül a fővárosban. A jövő évben lezáruló program végeredményeként pedig mintegy 1.100 sziget jön létre Budapesten. Az FKF vezetője szerint a szelektív gyűjtőszigetek mellé szabálytalanul kitett hulladék elszállítása évente 300 millió forintjába kerül a társaságnak.

Bielek Péter emlékeztetett: a jelenleg működő 14 fővárosi hulladékudvar mellett további két udvar építése van folyamatban, ugyanakkor a jövőben kerületenként legalább egyre lenne szükség.

Ajánlott tartalom

Ezeket a dolgokat soha nem lenne szabad lehúzni a WC-ben

A szennyvíztisztító telepek megfelelő működése, illetve a helyi dugulások megelőzése érdekében fontos, hogy a lakosság környezettudatosan használja a csatornahálózatot, különösen a mostani járványhelyzetben - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) kedden az MTI-vel.