Odúles szombaton a nyíregyházi Sóstói erdőben

Odúlesre indulnak a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei szombaton a nyírségi nagyváros szélén elterülő 370 hektáros, védett Sóstói erdőbe, hogy felmérjék a tavaszi madárszaporulatot a fészekaljakban.

Szigetvári Csaba, az egyesület projektvezetője szerdán elmondta az MTI-nek: korábban ötven mesterségesen készített fészekodút helyeztek ki a fás területre, s azokat három éve folyamatosan karban tartják, ellenőrzik, segítve a madarak költését. Hozzátette, hogy az odúk kihelyezését azért tartják fontosnak, mert az újratelepített, több hektárnyi fiatal erdőrészekben érthetően még nem képződik elegendő természetes üreg a fészekrakáshoz. Azért, hogy hogy ezekről a területekről se szoruljanak ki a madarak, mesterséges lakóhelyek kialakításával segítik tojásrakásukat.

A madarak meghálálják a gondoskodást, leggyakrabban szén- és kékcinegék, csúszkák, mezei verebek fészkelnek az ember által készített odúkban. Megjegyezte, hogy sokszor mogyorós pelék, erdei egerek is használják szaporodásra vagy téli álomra a mesterséges üregeket. A múlt évben pedig a macskabaglyoknak és a kuvikoknak, az idén februárban pedig a búbos bankának is készítettek speciális odút, most megnézik, elfoglalták-e azokat a madarak. Természetesen az önkéntesek dokumentálják majd, hogy milyen fajok milyen számban nevelnek fiókákat a kihelyezett költőodúkban. Így az egyesület szakemberei figyelemmel tudják kísérni az erdő madárvilágát, segíteni tudják sokféleségének megőrzését.  A Sóstói erdő számos védett madár otthona, fészkel ott a macskabagoly mellett például fekete harkály, zöld küllő, karvaly, egerészölyv, héja, nyaktekercs, búbos banka, barázdabillegető, ökörszem, fülemüle, füzike, légykapó, süvöltő, csonttollú, gyurgyalag, valamint számos rigó- és pintyféle is.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.