Obama nyert, a klímaváltozás remélhetőleg veszít

Barack Obama szoros versenyben megnyerte a 2012-es elnöki választásokat az Egyesült Államokban.

Győzelmi beszédében kiemelte a klímaváltozás veszélyeit, szerinte az országot „fenyegeti a melegedő bolygó pusztító ereje”.  Az idézet egy olyan kampány végén hangzott el, melyben szinte szó sem esett a globális felmelegedésről. A Sandy hurrikán és a kormány gyors reakciója valószínűleg segített a demokratáknak, bár az erősen vitatott, hogy a globális felmelegedésnek szerepe volt-e a vihar felerősödésében. Az elmúlt 4 évben bár történt előrelépés a klímaváltozás elleni küzdelemben, egyértelműen van még hova fejlődni. Ebben az segíthet, hogy az elnöknek mostantól nem kell az újraválasztásával foglalkoznia, második ciklusában, innentől kezdve csak azzal kell törődnie, hogy milyen országot hagy maga után elnöksége végén. Az viszont továbbra is problémát okozhat, hogy a képviselőházban republikánus többség van, ez lényegesen leszűkíti a kormány törvényhozási mozgásterét. Pedig a társadalmi támogatottsággal nincs probléma. Az Egyesült Államokban ma minden eddiginél többen fogadják el tényként a globális felmelegedést, a Yale egyetem felmérése szerint a megkérdezettek 74 százaléka.

A győztes beszéd:

A következő négy évben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése lesz a demokrata kormány egyik legfontosabb feladata. Az ország teljes kibocsátásának 40 százaléka új erőművekből származik, így ezek szabályozása a kormány legfontosabb feladata. Ha csak 5 százalékkal csökkentenék ezeknek a létesítményeknek a szén-dioxid termelését, akkor az EPA (az ország környezetvédelmi ügynöksége) szerint elérhető lenne Obama 2009-ben kitűzött célja, ami szerint 2020-ra 17 százalékkal csökkentenék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a 2005-ös szinthez képest.
Barack Obama

Ezzel párhuzamosan az alternatív energiaforrásokra való átállást is segítik, 2035-re az elektromosságot 80 százalékban megújuló forrásokból szeretnék előállítani. Ezt segítendő újabb földterületek fejlesztésére adnak engedélyt, mely 10,000 megawattnyi tiszta energia termelésére nyújt lehetőséget. A közlekedés fejlesztéséhez támogatásokat osztanak az autógyártóknak, a kizárólag elektromos járművekkel foglalkozó Tesla például 2009-ben 465 millió dollárnyi (102,3 milliárd forint) állami pénzhez jutott. Obamának soha többé nem kell kampányolnia, így nagyobb az esélye, hogy érdemi előrelépés történik a klímaváltozás elleni háborúban, reméljük, hogy most több ígéret válik valóra.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.