Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Obama határozott küzdelmet ígért az éghajlati változások ellen

Obama határozott küzdelmet ígért az éghajlati változások ellen

Határozott küzdelmet ígért a világméretű éghajlati változások ellen Barack Obama megválasztott amerikai elnök, miután kikérte a Nobel-békedíjas Al Gore volt alelnök tanácsát e témakörben.

A demokrata párti Obama Chicagóban csaknem két órán át folytatott megbeszélést zárt ajtók mögött a szintén demokrata párti Gore-ral. A találkozó végén Obama újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem sürgős cselekvést kíván, s mindhárman egyetértettek abban, hogy e téren nincs több halogatnivaló idő. A felek az úgynevezett “zöld munkahelyek” létrehozásáról mint olyan lehetőségről beszéltek, amely javíthatja az amerikai foglalkoztatási mutatókat, a külföldi olajszállításoktól való függőség enyhítése révén erősítheti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és csökkentheti az energiaköltségeket.

Obama az amerikai gazdaságot sújtó válság ellenére korábban radikális változásokat ígért a globális felmelegedés elleni küzdelemmel kapcsolatos washingtoni politikában hivatali elődje, George Bush álláspontjához képest.

Al Gore várhatóan nem csatlakozik a jövő januárban hivatalba lépő Obama kormányához, de a jelek szerint szívesen megosztotta nézeteit a megválasztott elnökkel. Gore – valamint az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) – 2007-ben Nobel-békedíjat kapott azokért az erőfeszítéseiért, amelyeket az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tett.

Ajánlott tartalom

Július 1-jétől megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását.