Obama fenntartaná a szélenergia-ipar adókedvezményét

Barack Obama amerikai elnök szerint fenn kell tartani a szélenergia-ipar adókedvezményét.

Az Iowa állambeli TPI Composites szélgenerátor-gyártó gyárban tett látogatása során mondott beszédében Obama felszólította az amerikai kongresszust: ne halogassák tovább azoknak a 2012 végén lejáró adókedvezményeknek (Production Tax Credit – PTC) a meghosszabbítását, amely oly jótékony hatással volt már eddig is a megújuló energiák, mindenekelőtt a szélenergia fejlődésére. (Aiolus News) Az elnök emlékeztetett arra, hogy hivatalba lépése óta az Egyesült Államok olajimporttól való függősége évről évre csökkent, ugyanakkor megkétszereződött a megújuló energiák felhasználása az országban.

Obama, aki novemberben másodszor indul a Fehér Házért, felidézte az amerikai off-shore szélerőmű terveket és kiemelte Iowa államot, ahol éppen az adóhiteleknek köszönhetően lendült fel a szélipar, és az állam ma már villamos energia 20%-át kapja szélből. A PTC körül már az év eleje óta folynak a viták az Egyesült Államokban. A szélenergia-szektor már több ízben is hangot adott félelmének, hogy az adóhitelek eltörlése veszélyeztetné az új beruházásokat és visszavetné a foglalkoztatottságot is.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).