Obama a párizsi klímaegyezmény támogatására szólította fel Donald Trumpot

Barack Obama távozó elnök figyelmeztette Donald Trump megválasztott elnököt arra, hogy kárt okozna az amerikai érdekeknek, ha Washington kivonulna a párizsi klímaegyezményből. Obama leendő utódát az egyezmény támogatására szólította fel.

Barack Obama a Science című folyóiratban jelentetett meg terjedelmes cikket a 2015-ben 115 ország által elfogadott párizsi klímaegyezmény előnyeiről, s arról, hogy ez jó Amerikának és a felmondása ártana az amerikai gazdasági érdekeknek. Obama szerint ha Washington felmondaná a klímaegyezményt, akr ezzel elveszítené a jogot és a lehetőséget arra, hogy betartathassa más országokkal az egyezményben vállalt kötelezettségeiket és átláthatóságot követelhessen tőlük. Az elnök szerint ezzel a döntéssel Washington “lemondana annak lehetőségéről, hogy elszámoltathassa azokat az országokat – köztük Kínát, Indiát és Mexikó -, amelyek a globális felmelegedéshez hozzájáruló káros hatású gázok kétharmadának kibocsátásáért felelősek, s ezzel károkat okozna az amerikai gazdasági érdekeknek is”. Az amerikai elnök a cikkben hangsúlyozza azt is, hogy a tudományos adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a klímaváltozás kordába szorítása sürgető feladat és okvetlenül foglalkozni kell vele, valamint a globális felmelegedés problematikáját szerinte nem szabad átpolitizálni. “Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy a gazdasági érvek is a cselekvés mellett szólnak” – fogalmaz Obama.

Donald Trump megválasztott elnök a választási kampányban még egyértelműen a párizsi klímaegyezmény felmondása mellett foglalt állást, de megválasztása után már finomított álláspontján. Egy novemberi interjúban azt nyilatkozta, hogy közelről figyeli a klímaváltozással kapcsoatos fejleményeket és nyitott a kérdésre. Az amerikai környzetvédelmi hivatal (EPA) élére ugyanakkor Scott Pruitt oklahomai republikánus politikus személyében olyan vezetőt jelölt, aki az elmúlt években a környezetvédelmi hivatal széndioxid-kibocsátást korlátozó intézkedéseit bírálta. Közben ugyanakkor Trump idősebbik leánya, a tanácsadójaként is számon tartott Ivanka Trump – akit környezetvédelmi kérdésekben liberálisként könyvelnek el – már felvette a kapcsolatot a különböző környezetvédő szervek és mozgalmak képviselőivel.

Hétfőn délelőtt egyébként a híres bostoni műszaki egyetemen, a MIT-en elmondott beszédében John Kerry külügyminiszter szintén amellett foglalt állást, hogy a klímaváltozás problémáját nem szabad átpolitizálni. Az amerikai diplomácia – szintén távozó – vezetője szerint az amerikai katonai vezetőktől és hírszerzési szakemberektől a tengerparti városok polgármestereiig általános egyetértés alakult ki, hogy az emelkedő tengerszint és a korábban szokatlanul erős esőzések sora a klímaváltozás követezménye, és okvetlenül tenni kell ellene valamit.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.