A napenergia munkahelyeket teremt - mondta szokásos hétvégi rádiós és internetes üzenetében az amerikai elnök, bejelentve, hogy a kormány 1,85 milliárd dollár hitelgaranciát nyújt két napenergia-vállalatnak.

Obama: a napenergia munkahelyeket teremt

A napenergia munkahelyeket teremt – mondta szokásos hétvégi rádiós és internetes üzenetében az amerikai elnök, bejelentve, hogy a kormány 1,85 milliárd dollár hitelgaranciát nyújt két napenergia-vállalatnak.

Barack Obama kifejtette: a beruházások segítenek Amerikának a tiszta energiájú gazdaságra való átállásban, és több ezer állást fognak teremteni. Arról is beszélt: kormánya erőteljes lépéseket tesz annak érdekében, hogy a jövő állásai és iparágai meggyökeresedjenek az Egyesült Államokban.
A kormány a tavaly év elején elfogadott 862 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagból nyújtja a hitelgaranciát.
Obama az után tett bejelentést a napenergiás beruházások támogatásáról, hogy napvilágot láttak a legfrissebb, egyáltalán nem biztató munkaerőpiaci adatok. A magánvállalatok júniusban a vártnál kisebb mértékben bővítették munkahelyeik számát, ami erősítette a gazdasági kilábalás lelassulásával kapcsolatos aggodalmakat.
Az elnök üzenetében azt mondta, hogy a recesszió 8 millió munkahely megszűnését eredményezte, és hónapokig, sőt évekig tarthat a felépülés.

Az Abengoa Solar nevű vállalat – amely 1,45 milliárd dolláros kormányzati hitelbiztosítékot kap – Arizonában tervez felépíteni egy napenergia-telepet; az építkezés 1600 átmeneti, a létesítmény majdani működtetése pedig 85 állandó munkahelyet fog teremteni. A telep 70 ezer házat fog ellátni elektromossággal.
Az Abound Solar nevű cég 400 millió dolláros garanciát kap ahhoz, hogy kibővítse napelemüzemét a Colorado állambeli Longmontban, és egy új gyárat létesítsen az indianai Tiptonban. A beruházások 1500 állást teremtenek, és évente több millió korszerű napelemet fognak előállítani.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.