Nyomtatott napelemeket integráltak egy felújított házba

Elkészült a világ első olyan háza, amelybe a felújítás során organikus fotovoltaikus rendszert építettek be.

Az épületet a frankfurti lakásépítő társaság újította fel. A projekt két fő résztvevője a DAW SE és az OPVIUS GmbH volt. A szakemberek a kiválasztott épületre egy többfunkciós homlokzati rendszert szereltek fel, amely “aktív komponensként” kiegészíti a hőszigetelő rendszert. Az ötlet lényege, hogy a jövőben az épületek burkolatának energetikai felmérése után nem csupán passzív megoldásokkal, például hőszigeteléssel lehet számolni, hanem aktív komponensekkel is. A megújuló energiák épületekbe való integrálása – pont a felújítási projektekben – komoly kihívásokat jelent.

A fotovoltaikus rendszerek homlokzatba való integrálására például eddig csak az új házak esetében volt lehetőség, miután az elérhető modulok gyakran nem illeszkedtek az épületek geometriájához. Emellett az egyes napelemek mérete sem szabadon alakítható. Ezen változtat az OPVIUS GmbH OPV-technológiája, amely lehetővé teszi a kinyomtatott napelemek integrálását akár a hagyományos homlokzatokba is. Fontos továbbá, hogy a homlokzatok nem csupán energetikai szempontból értékes komponensekkel egészülnek ki, hanem esztétikai szempontból is jobbak lesznek. A kifejlesztett rendszer minden olyan épülettípus és homlokzat esetében alkalmazható, amelyek a szabványos hőszigetelő rendszerre épülnek.

Hermann Issa, az OPVIUS GmbH üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója közölte, hogy a fejlesztés eredményeként teljesen új piacok nyílhatnak meg. Az energiapiac átalakulását és az energetikai felújítások növekvő számát figyelembe véve ráadásul fontos kiemelni, hogy nem csupán új, de egyszerű megoldásról is van szó.


képek: opvius.com

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.